Pazin: Milijun boca u godinu dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povrh sedam zelenih otoka postavljenih oko Nove godine, za nekoliko dana na podrucje Grada Pazina stiže još toliko skupina od po cetiri raznobojna kontejnera za selektivno prikupljanje otpada.

Prema planu gospodarenja otpadom, na gradskom podrucju trebala bi se postaviti 23 zelena otoka, no fazni pristup odabran je zbog vremena potrebnog za osvješcivanje gradana o odvajanju raznih vrsta otpada i privikavanje na taj novi sustav.

Središte novog sustava gospodarenja otpadom trebalo bi biti centralno gradsko reciklažno dvorište, koje se planira urediti na gradskom deponiju pokraj sela Jelencici. Tamo bi se i praznili kontejneri iz zelenih otoka te od gradana prihvacale sve druge vrste otpada - od ulja do starih guma.

Dok se reciklažno dvorište ne oformi, njegovu ulogu djelomicno ispunjava otkupna stanica Usluge u starom dijelu grada, kod gradskog zvonika. Zasad se na to mjesto dovoze kontejneri iz postojecih zelenih otoka i otpad se iz njih rucno razvrstava u velike kontejnere, koji se potom odvoze u pulsku podružnicu Metisa, tvrtke koja otkupljuje ili prikuplja otpad raznih vrsta.

No, mnogim Pazincima otkupna stanica pokraj zvonika ipak više služi kao mjesto gdje mogu donijeti veci broj povratnih limenki te plasticnih i staklenih boca nego što ih primaju u trgovackim centrima. Dok ti centri uglavnom ogranicuju broj boca koje se mogu vratiti i za njih dobiti naknadu na 20 po osobi, Usluga ih prima do 80 po osobi.

O ucinkovitosti odnosno korisnosti uspostavljanja takve otkupne stanice govore brojke: u zadnjih 12 mjeseci, od lanjskog do ovogodišnjeg svibnja, stanica je primila oko 733.000 komada plasticnih boca, 93.000 staklenih boca i 147.000 limenki.

Gotovo milijun komada ambalaže završilo je u sustavu selektivnog prikupljanja, odnosno reciklaži, umjesto u obicnom smecu. Težinski (ti su podaci za 2009. godinu) to je 25 tona plasticnih boca, tri tone limenki i 48 tona staklenih boca. Tomu valja pridodati još 30 tona kartona i 25 tona novinskog odnosno obicnog papira koji se u stanicu dovozi iz stotinjak plavih kontejnera postavljenih širom gradskog podrucja. (D. ŠIŠOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter