Pazin među najtoplijim gradovima Europe

Pasje vrućine (M. MIJOŠEK)
Pasje vrućine (M. MIJOŠEK)

Danas je u 14 sati u Pazinu i u Buzetu izmjeren 39,1 stupanj Celzija, zabilježio je Istramet. Meteorološki portal u Bujama je izmjerio 38,7 stupnjeva, a stupanj lakše disalo u Puli s 37,3 i u Vodnjanu na 37,1. U Umagu je u isto vrijeme evidentirano 35,6, u Labinu 35,2, u Rovinju 33,8, u Novigradu 33,4, dok je najugodnije bilo u Poreču gdje temperatura nije ni prešla trideset stupnjeva Celzija, već je iznosila 29,1 stupanj.

Nešto su drukčiji službeni podaci DHMZ-a koji kazuju pak da je danas u 14 sati u Pazinu zabilježeno 37 stupnjeva Celzija, u Puli 34, a Rovinju 32. U 6 sati je Pazin bilježio tek 16, a Pula (zračna luka) 20 stupnjeva Celzija.

U utorak je, prema podacima DHMZ-a, Pazin izjednačio apsolutni rekord od prošlog kolovoza koji je iznosio 38,7 stupnjeva. Pazin je tako zauzeo visoko osmo mjesto po maksimalnoj temperaturi u konkurenciji čak 1.567 europskih gradova toga dana. Kako je u utorak ujutro u Pazinu DHMZ zabilježio najnižu temperaturu od 16,7 stupnjeva, to znači da je dnevna amplituda iznosila puna 22 stupnja, a na mjernim stanicama Istrameta taj je temperaturni skok bio još izraženiji.

Vruće i sunčano, pa čak i sparno, vrijeme se nastavlja i sutra, ali već preksutra bi uslijed frontalnog poremećaja trebalo stići željeno osvježenje. Sutra bi se temperature još trebale kretati između 36 i 40 stupnjeva, dok će u petak oblačnije vrijeme uz mogućnost pljuskova i grmljavine nastupiti prema kraju dana.

Dnevne bi temperature tako mogle pasti za pet stupnjeva, dok se jutarnje neće mijenjati. U subotu još ponegdje promjenjivo, nestabilno i manje vruće, osobito u unutrašnjosti. Na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, kažu u Istrametu.

Prognoza osjeta ugode DHMZ-a previđa za sjeverni Jadran za iduća dva dana vrlo vruće vrijeme, pa poručuje "odjeće što manje, to bolje"! Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika, a zbog visokih temperatura potrebno je izbjegavati nepotrebne napore. Srčanim bolesnicima, starijim ljudima i meteoropatima preporuča se da ne izlaze na sunce u najtoplijem dijelu dana. Važna je lagana prehrana, uzimanje dovoljno tekućine i zaštita od UV zračenja.

Trenutni UV indeks za sjeverni Jadran iznosi 7, što je vrijednost za visoku opasnost od UV zračenja, pa se savjetuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće dugih rukava te korištenje zaštitnih krema. Ljudi s osjetljivom kožom i mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 20 minuta. Za njih je bolje da se ne izlažu suncu između 11 i 16 sati, a i ostali ako ne moraju. Prilikom boravka na otvorenom potrebno je zaštititi nos, uši i usnice.

More u Puli 28 stupnjeva!

Ovih se dana bilježe vrlo visoke temperature mora pa je danas u 8 sati u Rovinju zabilježeno 26, a u Puli visokih 28 stupnjeva Celzija. S obzirom na temperature zraka, i to je nekakvo osvježenje za one koje se nalaze pokraj mora, makar je mnogima ovih dana jedino pravo osvježenje tuš.

Razina akumulacije Butoniga, nakon kišnog proljeća, i dalje je na visoka 39,23 metra, dok se lani, podsjetimo, spustila ispod razine od 33 metra. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter