Pazin malom gospodarstvu namijenio 340 tisuća kuna

(M.RIMANIĆ)
(M.RIMANIĆ)

Koncem ožujka Grad Pazin donijet će Program mjera poticanja poduzetništva za 2015. godinu, a poduzetnicima ih je preksinoć predstavila Marta Daus Brubnjak, viša stručna suradnica za gospodarstvo u gradskom Upravom odjelu za gospodarstvo, financije i proračun. Radi se, kaže Daus Brubnjak, o skupu različitih aktivnosti namijenjenih povećanju gospodarskih aktivnosti i jačanju konkurentnosti malog gospodarstva, kao pokretača gospodarstva na Pazinštini.

Ovim programom obuhvaćene su nepovratne potpore i subvencije za razvoj poduzetništva. Zatim subvencioniranje dva posto kamata poduzetničkih kredita odobrenih prethodnih godina, te potpore za poljoprivrednike, prema Odluci o provedbi mjera unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja Grada Pazina od 2013.-2015. godine.

Nepovratne potpore Grad Pazin dati će novoosnovanim tvrtkama i obrtima, poduzetnicima za financiranje priprema i kandidiranje EU projekata, zatim za novo zapošljavane i samozapošljavanje. Tomu Daus Brubnjak dodaje subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete, troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, oslobađanje od plaćanja dijela komunalnog doprinosa za novogradnju, ali i pri legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada.

Novina je, kaže Daus Brubnjak, subvencioniranje marketinških planova i istraživanje tržišta, pri čemu će Grad Pazin poduzetnicima sufinancirati 50 posto prihvatljivih troškova, ali najviše do pet tisuća kuna po korisniku.    

Poduzetnici koji su krenuli u prvi posao tijekom 2014. i 2015. mogu računati na 50 posto potpore u podmirenju prihvatljivih i dokumentiranih troškova, i to najviše do pet tisuća kuna, a ti se troškovi odnose na izradu poslovnih ili investicijskih planova, nabavu informatičke opreme i programskih aplikacija za početak poslovanja. Zatim tu su bankarske usluge za obradu kredita, ishođenje dokumentacije potreban za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, te podnošenja zahtjeva za kredit.

Potpore se također mogu dobiti za uređenje poslovnog prostora i nabavu opreme za osnovnu poduzetničku djelatnost. Grad Pazin će poduzetnicima sufinancirati troškove pripreme dokumentacije za prijavu na natječaje fondova Europske unije, i to one koji nisu obuhvaćeni sufinanciranjem od EU fondova. To su troškovi izrade poslovnog plana ili investicijske studije, elaborata zaštite okoliša, projektno-tehničke dokumentacije i konzultantskih usluga za pripremu natječajne dokumentacije.

Grad će i u ovom slučaju nadoknaditi 50 posto prihvatljivih troškova i to najviše do 10 tisuća kuna po poduzetniku. Na četiri tisuća kuna jednokratne potpore po osobi iz proračuna Grada Pazina mogu računati poduzetnici koji se bave prerađivačkom djelatnošću, ako se odluče zaposliti radnika koji je prijavljen na HZZ Pazin neprekidno najmanje 60 dana. (M.RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter