Pazin: Ljetne radionice u Etnografskom muzeju

Na ljetnim radionicama polaznici će učiti i kako se pleše balun (Jelena PREKALJ)
Na ljetnim radionicama polaznici će učiti i kako se pleše balun (Jelena PREKALJ)

Etnografski muzej Istre u Pazinu pokreće niz ljetnih edukativnih radionica nazvanih "Tradicija na dohvat ruke", namijenjenih svim posjetiteljima muzeja. Od lipnja do rujna posjetitelji muzeja u pazinskom Kaštelu moći će tako sudjelovati u radionicama tkanja, plesa te izrade nakita i dječjih igračaka.

"Na taj će način posjetitelji bolje upoznati istarsku kulturnu baštinu i steći nova znanja i vještine", kaže nam kustosica Etnografskog muzeja Istre i koordinatorica radionica Mirjana Margetić. Radionice će se održavati u prostorima muzeja pod vodstvom stručnih suradnika i muzejskih pedagoga, a za grupe stranih turista vodit će se i na engleskom ili talijanskom jeziku.

U radionici tkanja učit će se osnove tkanja na tkalačkom stanu - koji se u Istri nazivalo krosna - a taj je posao nekoć bio isključivo muški, dok su se žene tradicionalno bavile pripremom - od uzgoja do završne obrade i pripreme za tkanje. Radionice tkanja trajat će po dva sata, vodit će ih iskusni mentori - tkalci, a preporučljivo je da sudionici budu stariji od 15 godina. Cijena tkalačke radionice je 50 kuna, a termini su 14. i 28. lipnja, 19. i 26. srpnja, 9. i 23. kolovoza te 6. i 20. rujna.

Radionice plesa u kojima će turisti učiti plesati najpoznatiji istarski tradicijski ples balun (ili balon kako neki kažu) vodit će članovi Folklornog društva Pazin, trajat će po 90 minuta uz cijenu od 50 kuna, a minimalna dob polaznika je 10 godina. Organizirane grupe trebaju se prethodno najaviti, a termini za radionice baluna su 7. i 21. lipnja, 5. i 12. srpnja, 2., 16. i 30. kolovoza te 13. i 27. rujna.

U radionici izrade tradicijskog nakita izrađivat će se replike poznatog žminjskog i buzetskog rećina, ali i drugog nakita koji se čuva u zbirkama Etnografskog muzeja, poput vodnjanskih ukosnica, koraljnih ogrlica i slično. Ove su radionice polusatne, mogu ih pohađati djeca od pet godina nadalje, cijena im je 15 kuna, a termini su 4. (dakle danas) i 18. lipnja, 2., 16. i 30. srpnja, 6. i 20. kolovoza te 3. i 17. rujna.

U radionici izrade tradicijskih igračaka posjetitelji će moći naučiti kako napraviti lutku od starih krpica, drveni zvrk ili frndalicu, sviralu od šibe, i još štošta. I ove su radionice polusatne, namijenjene svima starijima od pet godina, a cijena je 15 kuna. Ova radionica odvijat će se 11. i 25. lipnja, 9. i 23. srpnja, 13. i 27. kolovoza te 10. i 24. rujna.

Detaljnije informacije mogu se potražiti na web-stranici i Facebook profilu Etnografskog muzeja Istre, a organizirane grupe trebaju se najaviti tjedan dana unaprijed. Slične radionice uobičajene su u mnogim svjetskim muzejskim ustanovama, a u nas ova novina svakako može pridonijeti boljem upoznavanju i obogaćivanju turističke ponude. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter