Pazin, Labin i Pula među deset najboljih u Hrvatskoj

Gradonačelnici najtransparentnjih hrvatskih gradova i županija
Gradonačelnici najtransparentnjih hrvatskih gradova i županija

GONG i Udruga gradova objavili su rezultate trećeg istraživanja transparentnosti i odgovornosti svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, koje je obuhvatilo 576 gradova, općina i županija. Istraživanje LOTUS – Lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava - provedeno je u razdoblju od lipnja do listopada ove godine, a rezultati su službeno objavljeni na 6. Susretu gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku.

Rezultati istraživanja zasnivaju se na pregledu službenih internetskih stranica, uvidu u poslovnike i statute, anketnom upitniku, zahtjevu za pristupom informacijama i telefonskom  pozivu na centralu svakog grada, općine i županiji.

Najtransparentniji grad u Hrvatskoj ponovno je Rijeka s 9,61 od ukupno 10 bodova, Slavonski Brod na drugom je mjestu ostvario ukupno 9,22 boda, treće su Vodice, a iza njih su smješteni Pazin, Labin i Pula (na četvrto, peto i šesto mjesto). Oni su, zajedno s Buzetom i Novigradom koji se nalaze na 15. i 20. mjestu nacionalne rang liste transparentnosti, ocijenjeni "izrazito transparentnim" gradovima.

Grad Pazin osvojio je ocjenu 8,83, te se nalazi na četvrtom mjestu. IDS-ov gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, koji je pribivao proglašenju rezultata u Šibeniku, ističe: "Transparentnost je odlika rada gradske uprave, vijeća i gradonačelnika Pazina. S obzirom na oskudna sredstva i velike obaveze koje imamo želimo komunicirati s javnosti na svaki mogući način te pokazati najveću moguću transparentnost oko trošenja novca koji pripada građanima. Mi sve dokumente i natječaje objavljujemo javno, a potpisali smo i povelju za suradnju sa civilnim sektorom koje je rezultiralo novim pravilnikom za dodjelu sredstava udrugama. Dakle, takvim načinom rada došli smo i do ovog priznanja."

"Mi s građanima i GONG-om imamo i projekt Proračun 2015., u kojem želimo da sami građani Pazina sudjeluju u izradi gradskog proračuna u ova, za proračun loša vremena," napominje gradonačelnik Krulčić.

Na petom mjestu u zemlji je Labin s ocjenom 8,78, a slijedi Pula čija je transparentnost ocijenjena ocjenom 8,70. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter