Pazin: Kreativno o svakodnevici žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Kreativno o svakodnevici žena Pazinski kaštel ugostio je veliku izložbu "Espansioni Art Watching" nastalu kao projekt Udruge "Žene Europe - Donne d'Europa" koja okuplja predstavnice jedinica lokalne samouprave, ženskih udruga i nevladinih organizacija s podrucja Hrvatske, Slovenije i Italije. Udruga je osnovana je u ožujku 2011. u Bujama s ciljem poboljšanja suradnje na podrucju ženskih prava i njihove zaštite.

U organizaciji Muzeja grada Pazina, pod pokroviteljstvom Grada Pazina i Generalnog konzulata Italije u Rijeci svoje su radove predstavile 42 autorice, likovne umjetnice, spisateljice i pjesnikinje iz tri susjedne zemlje.

"Lutajuci kroz kreativnost žene, protagonistice ove umjetnicke izložbe vode iza svakog praga, iza svakog tabua, iza svake moci muškarca na ženama", rekla je voditeljica projekta Nensi Rabar, dodajuci da je cilj ovog projekta suradnicima omoguciti da se kreativno izraze u svojim umjetnickim podrucjima, da prošire znanja, prijateljstva iza svake geografske, povijesne i politicke granice.

Gestama, videom, slikama bojama i zvukovima autorice pokazuju svoju i našu kompleksnu svakodnevicu. "Ove su hrabre žene razmišljale, govorile, napisale, naslikale, zapravo pokazale femicide i nasilje, nejednakosti, ratove i ugnjetavanja, rad na crno, imigraciju i još mnogo toga", rekla je Rabar.

Slicnim su rijecima projekt koji pokazuje svakodnevicu života žena, opisale i pozdravile Ester Pacor, predsjednica "Žena Europe - Donne d'Europa", dužupanica Viviana Benussi, pazinska dogradonacelnica Ines Kovacic Drndic i Pierina Fabris, ataše u Generalnom konzulatu Italije u Rijeci.

Publika je potom, prije nego je imala prigode razgledati izložbu, imala prigode poslušati literarne uratke Tiziane Dabovic, Elene Cerkvenic, Roberte Dubac, Grazielle Valerie Rota, Ester Pacor, Gigette Tamaro, Mirte Cok, Melite Richter i Marie Campiteli. Izložba se može razgledati do 21. srpnja. (Napisao i snimio M. RIMANIC) 


Podijeli: Facebook Twiter