Pazin: Kraj suđenja lažnom ortopedu, presuda u petak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nisam kriv za djela za koja me terete, odnosno za djela koja ne postoje. Stavlja mi se na teret da sam bez adekvatne škole obavljao poslove za koje sam registriran, kazao je Franči Paro tijekom posljednje rasprave na pazinskom Općinskom sudu. Presuda će mu biti objavljena u petak. Kazna za nadriliječništvo može biti novčana ili kazna zatvora, do jedne godine.

Tužiteljstvo tvrdi da je Paro počinio kazneno djelo nadriliječništva i to tako što je zbog zarade liječio druge, a za to nije imao adekvatnu stručnu spremu. Tereti ga se da je u osnovnoj školi u Svetom Lovreču djeci uzimao otiske stopala, nakon čega je kontaktirao njihove roditelje i savjetovao im da djeci nabave pomagala. Utvrđeno je da okrivljenik nije specijalist ortoped ili specijalist fizikalne terapije, a prema mišljenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za postavljanje dijagnoze o potrebi za nošenje ortopedskih pomagala, uzimanje otisaka i savjetovanje za nošenje uložaka to svakako treba biti.

Frančija Para odvjetništvo tereti da je u prosincu 2008. godine na Poreštini obilazio domove te od članova obitelji uzimao otiske stopala. Savjetovao im je nošenje ortopedskih pomagala koje bi kasnije dostavljao i naplaćivao. Kroz sudski postupak je prošlo devet svjedoka koji su sudu iskazivali o neposrednim saznanjima i načinom rada Frančija Para.

Bivša ravnateljica Osnovne škole Joakima Rakovca u Svetom Lovreču Greis Franković kazala je da poznaje Para od ranije. Nije mogla precizirati je li se Par u školi predstavio kao ortoped, utvrdivši da je smatrala da se radi upravo o liječniku, budući da joj je Par kazao da se bavi ortopedskim pomagalima.

Ortopedske uloške Par je naplaćivao 400 kuna po paru, a novac nezadovoljnima nije vratio. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter