Pazin: Kolica i hodalica za slabo pokretne osobe

Davor Komar predaje donaciju Dnevnom boravku i pomoći u kući starijim osobama (M. RIMANIĆ)
Davor Komar predaje donaciju Dnevnom boravku i pomoći u kući starijim osobama (M. RIMANIĆ)

Društvo distrofičara Istre (DDI) darovalo je Dnevnom boravku i pomoći u kući starijim osobama, pazinskog Crvenog križa invalidska kolica i hodalicu na četiri kotača.

"Ova inicijativa nastala je onog dana kada su ovdje otvorene sanitarije za invalide", rekao je ovom prigodom Davor Komar, predsjednik DDI-ja. Prilikom demonstracije gusjeničara za prijevoz invalida ispostavilo se da će netko teško pokretan ipak teško moći koristiti sanitarije.

Uz to, teško pokretne osobe neće moći koristiti gusjeničar ako nemaju invalidska kolica pa je DDI zato odlučio Dnevnom boravku darovati kolica i hodalicu na četiri kotača koja može koristiti i kao sjedalica, kaže Komar, dodajući kako će sada gusjeničar biti u pravoj funkciji pri svladavanju stepenica koje vode do Dnevnog boravka.

Ovo je ujedno i svečana prilika jer se radilo o 700-toj donaciji DDI-ja u posljednjih pet godina, naglasio je Komar.

"U tih 700 donacija nema doma zdravlja u Istri koji nije primio naša pomagala: štake, kolica, hodalice… Nema doma za starije i nemoćne u Istri koji nije primio takve donacije. Ne dajemo samo članovima Društva distrofičara Istre već svima kojima su potrebna pomagala", kaže Komar.

Prije nekoliko dana DDI je dobio dva električna kreveta i dva antidekubitalna madraca, trenutno radimo na projektu koji će uskoro DDI-ju osigurati deset električnih kreveta. Prije desetak dana DDI je u Pazinu darovao jedan električni krevet i ortopedski madrac.

"Potražnja je velika i borimo se kako znamo i umijemo i zato koristim priliku da zahvalim svim donatorima i sponzorima. Prigodom nedavne proslave 35 godina Društva distrofičara nabrojali smo oko 700 donatora i sponzora.

Trenutno je njihov broj daleko veći, ali nažalost za takve stvari kao što su kreveti i dizalice moramo moliti i prositi iako bi to trebao osigurati HZZO. Nažalost HZZO za bolničke krevete i dizalice za transfer nepokretnih osoba ne daje ni lipe. To je žalosno, ali s tim se borimo i hvala svim ljudima dobre volje koji pomažu naše društvo i sve kojima su potrebna takva pomagala", rekao je Komar. (M. RIMANIĆ)  


Podijeli: Facebook Twiter