Pazin je primjer dobrog planiranja, upravljanja i transparentnosti

Dobitnici nagrada Grada Pazina (M. RIMANIĆ)
Dobitnici nagrada Grada Pazina (M. RIMANIĆ)

Svečana sjednica gradskog vijeća Pazina u povodu Dana Grada održana je jučer je u polivalentnoj dvorani novoizgrađene Školsko-gradske sportske dvorane. I to kako bi se uzvanicima prezentirao najznačajniji objekt koji je u Pazinu realiziran u proteklih godinu dana, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na početku svog izlaganja pred vijećnicima i brojnim uzvanicima. Prije svečane sjednice gradskog vijeća uzvanici su obišli novoizgrađenu zgradu poticane stanogradnje s 13 stanova od kojih je 12 unaprijed prodano po cijeni od 890 eura po metru četvornom, kao i svi poslovni prostori u njenom prizemlju. Zgrada je dovršena 15 dana prije roka, a vlasnici stanova ključeve će dobiti narednih dana.

Građani odlučuju o proračunu

- Ova je dvorana pokazatelj da je i u neosporno teškim vremenima, u uvjetima gospodarske i financijske krize, uz mnogo volje, truda i zalaganja, uz podršku kvalitetnih partnera, a prije svih tu ističem Istarsku županiju, moguće realizirati i velike projekte. Ova investicija premašuje 38 milijuna kuna, a gotovo 12 milijuna kuna financirano je iz nepovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, fondova Europske unije (EIB) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekao je Krulčić zahvalivši pritom Istarskoj županiji koja je preuzela otplatu 50 posto dugoročnog kredita u ukupnom iznosu od 21 milijun kuna.

Pazinski je gradonačelnik posebno ponosan na projekt Pazi(n) proračun, koji je na razini Hrvatske prepoznat kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje. Kroz Pazin(n) proračun građani svojim aktivnim sudjelovanjem odlučuju o trošenju dijela sredstava iz gradskog proračuna, izravno definirajući projekte koji će se financirati. Međutim, jedan od najznačajnijih projekata u razvoju Pazina, kojeg je izdvojio Krulčuć, je Istra Inspirit Fantasy Park, za koji je izrađen dizajn, studija izvedivosti, analiza troškova i koristi, a odrađen je konzalting za izradu programskog zadatka.

Manje nezaposlenih za 27 posto

- Rad gradske uprave bio je vrlo intenzivan i usudio bih se reći vrlo uspješan. Unatoč iskušenjima, pozitivni rezultati zajedničkog rada ogledaju se u činjenici da je Pazin 2014., drugu godinu za redom, ostvario proračunski suficit. Prema podacima HZZ-a u ožujku 2015., u odnosu na ožujak 2014. godine, smanjen je broj nezaposlenih na području Grada Pazina za 27 posto, pa sada stopa registrirane nezaposlenosti na području Pazina iznosi 7,8 posto. Međutim, gospodarska situacija i dalje je teška i nema mjesta pretjeranom zadovoljstvu i opuštanju. Grad je za unapređenje projekata poslovne klime u ovoj godini osigurao 260 tisuća kuna. Istovremeno se radilo na uređenju komunalne infrastrukture, tako je asfaltirano ili rekonstruirano sedam nerazvrstanih cesta, izgrađeni su sustavi sanitarne i oborinske odvodnje, kolektori i pročistači, a svaki zaseok na području Pazina ima pristup vodovodnoj mreži. Značajnu potporu jačanju gospodarstva i privlačenju sredstava iz fondova pruža LAG "Središnja Istra" čiji je kvalitetan rad prepoznat i izvan područja Pazinštine pa je njegovo područje od ove godine prošireno na Grad Poreč te Općine Višnjan, Vrsar, Sv. Lovreč, Funtana i Žminj, rekao je Krulčić.

Strategija razvoja Grada Pazina

Gradonačelnik Krulčić osvrnuo se na javan i transparentan rad gradske uprave, zbog čega je, na temelju istraživanja GONG-a i Udruge gradova, Pazin zauzeo je četvrto mjesto po transparentnosti između 576 promatranih jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Primjer aktivnog uključivanja građana u donošenje odluka je i izrada Strategije razvoja Grada Pazina od 2015. do 2020. godine, kao ključnog dokumenta koji bi trebao značajno doprinijeti sustavnom promišljanju i planiranju daljnjeg razvoja Grada, kao i olakšati pristup fondovima za financiranje razvoja.

Prije nego se gradonačelnik Krulčić obratio uzvanicima Pazinu i Pazincima Dan grada čestitali su gosti iz Inđije, Jablanice, Bihaća i Gevgelije, a župan Flego posebno je istako dobru suradnju Županije i Pazina. Posebno izdvojivši dvoranu u kojoj održana svečana sjednica, ali i pomoći gospodarstvenicima koji u konačnici pune lokalne proračune. U tomu će svakako pomoći Strategija razvoja, jer je Pazin je primjer kako se strateškim planiranjem mnogo toga, i u teškim uvjetima, može ostvariti.

Nagrade Grada

Na svečanoj sjednici gradskog vijeća u povodu Dana grada Pazina uručuju se i gradske nagrade. Nagradu Grada Pazina dobila je etno skupini Veja. Ivan Hekić Janko dobio je Povelju Grada Pazina, a  Zahvalnicu Grada Pazina dobila je Građanska inicijativa Naš Potok. Nagradom za najljepši izlog nagrađen je izlog trgovine Laura, Laure Črenoša. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter