Pazin je primjer dobre proračunske prakse

(Snimio: Anton FINDERLE)
(Snimio: Anton FINDERLE)

Višemjesečni projekt "Pazi(n) proračun!" došao je do same završnice: niz radionica i javnih rasprava okončano je ovog tjedna posljednjom odnosno zaključnom, i prijedlog gradskog proračuna za 2015. godinu u čije su donošenje po prvi put u pazinskoj povijesti aktivno bili uključeni i građani, upućuje se na usvajanje Gradskom vijeću na sjednicu zakazanu za četvrtak, 18. prosinca.

Prijedlozi za 141 komunalnu akciju

Na zaključnoj raspravi su gradonačelnik Renato Krulčić i njegovi suradnici predstavili glavne značajke proračuna za sljedeću godinu, i izvijestili koliki je bio utjecaj prijedloga, rasprava i glasanja tijekom projekta "Pazi(n) proračun!" na njegovo formiranje. Na prvi javni poziv gradske uprave, podsjetio je Krulčić, od građana su stigli prijedlozi za čak 141 komunalnu akciju. Ti su prijedlozi zatim razvrstani prema vrijednosti odnosno cijeni izvođenja, na male i velike, te na one koje spadaju u programe redovitih komunalnih održavanja.

Tijekom 14 javnih rasprava provedenih za vrijeme trajanja projekta "Pazi(n) proračun!" prvotna lista prijedloga je "filtrirana" dok se nije došlo do konačne liste akcija koje se mogu uvrstiti u gradski proračun. Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i graditeljstvo, izvijestio je na ovoj raspravi kako najveći dio proračuna njegovog Odjela u iznosu od 13,3 milijuna kuna obuhvaća programe gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

U te programe uvršteno je i 19 komunalnih akcija proizašlih iz projekta "Pazi(n) proračun!", koje su građani izglasali na devet javnih rasprava po mjesnim odborima, ukupne procijenjene vrijednosti od 276 tisuća kuna. I mnogi su drugi prijedlozi iz mjesnih odbora prihvaćeni, ali su uvršteni u redovite programe komunalne izgradnje ili tekućeg održavanja, dok je od ovih 19 izvornih prijedloga mjesnih odbora o malim komunalnim akcijama formirana sasvim nova proračunska stavka.

Otvara se rasprava o proračunu za 2016.

Nevija Srdoč, pročelnica upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti izvijestila je kako je skoro dvije trećine proračuna njenog Odjela namijenjeno odgoju i obrazovanju. Iz područja društvenih djelatnosti održano je čak pet javnih rasprava u sklopu ovog projekta, što je utjecalo i na formiranje proračuna Odjela odnosno na stavke koje taj dio proračuna pokriva.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark ocijenio je da je ovaj projekt dobar utoliko što potiče građane da daju svoj doprinos, ali i poticaj da se direktno obraćaju izabranim članovima Gradskog vijeća te djelatnicima gradske uprave tražeći informacije, odgovore i pojašnjenja, upoznajući se tako s radom gradske uprave koji je za njih često nevidljiv.

Raspravi je prisustvovalo četrdesetak gradskih vijećnika, predstavnika političkih stranaka i gradskih udruga, te zainteresiranih građana, koji su uglavnom pohvalili projekt, njegov tijek i značaj, ali su skrenuli pažnju i na još neka otvorena pitanja.

Postavljena su pitanja poput uloge mjesnih odbora u čitavom procesu stvaranja proračuna, na što je gradonačelnik Krulčić odgovorio kako su oni imali ulogu ne samo da animiraju Vijeća Mjesnih odbora, već i ostale građane, a tamo gdje su mjesni odbori bili aktivniji, i rezultat je bio bolji. Gradonačelnik Krulčić je također, odgovarajući na neposredno pitanje, rekao kako će do samog usvajanja proračuna vijećnici moći od građana primati prijedloge za formiranje proračuna, te ih na samoj sjednici podnijeti kao amandmane.

Kako nisu svi prijedlozi komunalnih akcija uvršteni u ovogodišnji proračun, rečeno je da se već može otvoriti rasprava o proračunu za 2016. godinu, a sudionici rasprave bili su zainteresirani raspravljati ne samo o proračunskim troškovima, već i o prihodovnoj strani proračuna, o privlačenju investitora i o novim zapošljavanjima.

Nakon ove posljednje javne rasprave, i donošenja gradskog proračuna sljedeći četvrtak, projekt "Pazi(n) proračun" ne završava, već traje sve do ožujka, dokle će trajati nadzor Građanskog odbora koji će pratiti provedbu planiranih aktivnosti. Najavljeno je da će se ovaj projekt kao primjer dobre prakse predstaviti na konferenciji Udruge gradova sljedeće godine.

Gradonačelnik Krulčić i Suzana Jašić iz udruge GONG koja je Gradu Pazinu partner u ovom projektu, podsjetili su da je "Pazi(n) proračun!" već dobio nagradu Zelene Istre kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj, a u Gongovom istraživanju Lotus 3 Pazin je zahvaljujući ovom projektu zauzeo četvrto mjesto na listi transparentnosti lokalne samouprave, dok je prema kriterijima državnog Instituta za javne financije Pazin zauzeo sedmo mjesto na listi najotvorenijih gradova u Hrvatskoj. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter