Pazin: Izložba starih knjiga u Državnom arhivu

Izložba starih knjiga pobudila je veliki interes publike
Izložba starih knjiga pobudila je veliki interes publike

"Naslijeđe prosvjetiteljstva" naziv je izložbe koju je danas u Državnom arhivu u Pazinu (DAPA) otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a autorica joj je viša knjižničarka Mladenka Hammer. Ona je u velikoj dvorani Arhiva publici predstavila 60-ak izdanja tiskanih u 18. stoljeću.

Ovi primjerci predstavljaju tek manji dio od 12 tisuća knjiga kojima raspolaže Arhiv, a među njima je 809 onih koje spadaju u kategoriju starih knjiga, rekao je dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Arhiva.

Recenzent dr. sc. Miroslav Bertoša primijetio je da je u historiografiji 18. stoljeće zanemareno, iako je to razdoblje imalo utjecaj na mnoga kasnija stoljeća. Stoga je ova izložba izuzetno značajna jer se na njoj vidi što su čitali i čime su se okupirali istarski intelektualci tog razdoblja te kako su zapadnoeuropske prosvjetiteljske misli dopirale u naše krajeve.

Raznorodna tematika od filozofije do praktičnih znanosti poput matematike i poljoprivrede svjedoče o razini znanja i zanimanja učenih Istrana 18. stoljeća. Ovo je doista impresivna zbirka, naglasio je Bertoša te je dodao da je ona najvećim dijelom pripadala prof. Tugomilu Ujčiću koji je svoju ostavštinu darovao Arhivu.

Recenzentica Tinka Katić dodala je da izložba, pa tako i ova, traje neko vrijeme, ali Hammer je ovom napravila više od predstavljanja starih knjiga, a to je katalog u kojem je stručno bibliografski obradila stare knjige iz pazinskog arhiva. Stoga će kada izložba završi njen katalog biti od velike pomoći istraživačima, a ustanovi ostati kao promidžbeni materijal o fundusu.

Mladenka Hammer, koja više od tri desetljeća radi kao bibliotekarka u Arhivu, kaže da je zbog drugih obaveza morala odgađati proučavanje zbirke starih knjiga koje čuva ustanova u kojoj radi. Sada, kad joj se napokon mogla posvetiti kaže da nije slutila kakvo se bogatstvo krilo na arhivskim policama.

Knjige koje su u 18. stoljeću u Istri čitali učeni ljudi bile su raznolike, ali posebno je zanimljivo što su neke bile prilagođene djeci. To znači da su bile namijenjene školama, pa tako 18. stoljeće u Istri znači početak školstva i opismenjivanja, rekla je Hammer. Zaključila je da je 18. stoljeće definitivno prekinulo veze s dogmatskim srednjim vijekom, podvrglo spoznaje eksperimentima, a donijelo je i industrijsku revoluciju koja još nije završila. Otvarajući izložbu gradonačelnik Krulčić dodao je da Arhiv čuva vrijedne dokumente o zavičaju, a ove su knjige dio toga. Veseli ga što se među njima nalaze i neke koje će pomoći našim krajevima da u Europi, u koju uskoro ulazimo, sačuvaju prepoznatljiv identitet i tradiciju koja ga je oblikovala. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter