Pazin: Izložba o prilogu Ružmarin Glasa Istre

Ravnateljica pazinske knjižnice Iva Ciceran predstavlja izložbu (M. RIMANIĆ)
Ravnateljica pazinske knjižnice Iva Ciceran predstavlja izložbu (M. RIMANIĆ)

U predvorju pazinske Gradske knjižnice Pazin postavljena je izložba dvotjednog priloga Glasa Istre Ružmarin.

Ružmarin izlazi svakog drugog četvrtka, a na proljeće 2001. pokrenuli su ga Daniel Načinović i Jasna Orlić. Od studenog 2006. uređuje ga Vanesa Begić koje je za ovu izložbu izdvojila 16 primjeraka Ružmarina. List je namijenjen prvenstveno učenicima osnovnih škola, ali se u svakom broju nalaze članci posvećeni djeci predškolske dobi i srednjoškolcima. Osim dječjeg literarnog i književnog stvaralaštva, u Ružmarinu su svoje literarne uratke objavljivali i književnici poput Daniela Načinovića, Drage Orlića, Mirelle Malusa, Dinka Š. Kalca i Tatjane Pokrajac Papucci.

Ilustracije su, između ostalih, radili Nataša Kreso, Vili Paoletić, Mario Rosanda, David Šuran, Darin Bošnjak, Vanja Popek, Heda Gärtner, Thea Akelić, Milica Kesić Kiš i Daniel Načinović. Ružmarin nastoji pratiti dječje školske i izvannastavne aktivnosti diljem Istre, od velikih gradova od najmanjih mjesta. Svoje mjesto u njemu nalaze i radovi s Lidrana, kao i oni nastali u sklopu akcije "Neka moja Istra blista".

Uz to, Ružmarin je objavljivao i kolumnu simpatične tinejdžerice Vere s Kaštanjera, a križaljku je radio Goran Prodan. Od prvoga broja objavljuje recenzije najnovijih CD-a i vijesti iz svijeta glazbe koje piše Tea Tidić. Tijekom 12 i pol godina izlaženja Ružmarina u njegovom su nastajanju sudjelovali fotografi poput pokojnog Eduarda Strenje, koji je realizirao neke od najljepših naslovnica, do njegovih kolega, sadašnjih i bivših fotografa i suradnika Glasa Istre: Nevena Lazarevića, Danila Memedovića, Adriane Tošić, Manuela Angelinija, Dejana Štifanića, Milivoja Mijošeka, Branislava Danevskog, Borisa Grahovca, Slavena Radolovića, Saše Miljevića, Saše Bestulića, Drena Sadikaja i Amira Musemića.

Svojim prilozima, osvrtima i reportažama u ovom prilogu za mlade redovito sudjeluju svi novinari Glasa Istre te brojni honorarni suradnici iz svih krajeva Istre. Dvije godine list je objavljivao i informatički kutak koji je osmislio informatičar Milan Ljuba, a dizajner Mile Šmitran i Milica Kesić Kiš koncipirali su kutak zanimljivosti Urawaza, koji je izlazio tijekom 2006. i 2007. Prvi dizajn Ružmarina kreirao je Mario Rosanda Ros, a novi dizajn, aktualan od travnja 2010., osmislio je Noel Mirković. Prilog grafički oblikuju Davor Buždon i Robert Stanojević. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter