Pazin: Izložba nadgrobnih spomenika

Nada Putinja, Denis Visintin i Marija Ivetić
Nada Putinja, Denis Visintin i Marija Ivetić

Muzej grada Pazina u nedjelju u 19 sati otvara izložbu "Monumenta funerary" na kojoj će biti izloženi nadgrobni spomenici s 35 lokaliteta u središnjoj Istri, najavio je ravnatelj Denis Visintin. Spomenici se nalaze u prostoru koje administrativno obuhvaća Grad Pazin i općine koje se ubrajaju u Pazinštinu, a povijesno su pripadale Pazinskoj grofoviji. To je područje stoljećima dijelom bilo pod austrijskom vlašću, a dijelom je tijekom povijesti pripadalo Mletačkoj Republici, pojasnila je autorica izložbe Marija Ivetić.

Izabrani su spomenici izrađeni u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, a odlikuju se umjetničkom ili umjetničko-obrtničkom reljefnom plastikom, kazala je Ivetić. Budući da na njima nalazimo talijanske, zapravo venecijanske, zatim njemačko-austrijske te hrvatske glagoljaške utjecaje, može se reći da se na njima susreću razni europski utjecaji. Upravo stoga ova izložba na svojevrstan način, na pragu ulaska u Europsku uniju, na specifičnoj vrsti spomeničke baštine predstavlja prožimanje europskih kultura i utjecaja u Istri. Istoga dana otvorit će se i izložba europskih umjetnika konstruktivista, koji su 1979. sudjelovali na Motovunskim likovnim susretima u čijoj je organizaciji tada sudjelovala i Marija Ivetić.

Ovom izložbom Muzej grada Pazina želi doprinijeti proslavi ulaska Hrvatske u EU svjedočeći suradnji europskih slikara. Društvo likovnih stvaratelja, kako je rekla predsjednica Nada Putinja, u nedjelju, 30. lipnja, organizira ex tempore, ali nažalost bez nagrada, a svi koji tog dana budu sudjelovali, svoje će radove moći izložiti u Kaštelu. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter