Pazin: Istarsko gospodarstvo jučer i sutra

U ime organizatora sudionike skupa pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić
U ime organizatora sudionike skupa pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić

- Ovaj skup gradi mostove, između jučerašnjice i sutrašnjice, između gospodarstva, znanosti, kulture i politike, a danas nam trebaju mostovi prijateljstva i suradnje jer vrijeme je kada se sve više mostova ruši, a mi u Istarskoj županiji to ne možemo dozvoliti, riječi su kojima je istarski dožupan Miodrag Čerina danas u Državnom arhivu u Pazinu otvorio dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra".

Na ovome skupu, danas u Pazinu i sutra u Puli, 102 znanstvenika iz sedam zemalja predstavit će ukupno 87 izlaganja s raznih aspekata povezanih s poviješću istarskog gospodarstva. Prema riječima predsjednice programskog odbora Alide Perkov iz HGK - Gospodarske komore Pula, ovaj skup nudi spektar znanstvenih pogleda u rasponu "od povijesne perspektive do strategija suvremenosti" te želi uspostaviti "dijalog znanstvenika i upravljačkih struktura u gospodarstvu". Niz multidisciplinarnih pristupa temama o istarskom gospodarstvu objavit će se i u zborniku radova s ovoga skupa te tako, prema riječima predsjednice Gospodarske komore Pula Jasne Jaklin Majetić, dati obilje materijala za promišljanje razvoja i budućnosti.

- Mudrost je prepoznati pouke prošlosti i uočiti nasljeđe u kapitalu generacija koje su stvarale na ovom prostoru. Iako kriza gospodarstvu nameće teško podnošljive utege, istarsko gospodarstvo ostalo je u vrhu kvalitete i potencijala ukupnog hrvatskog gospodarstva, a na velikom europskom tržištu treba težiti da Istra bude gospodarski prepoznatljiva i da u ovoj regiji od svoga rada svi mogu kvalitetno živjeti, istaknula je također Jaklin Majetić na svečanom otvorenju skupa u pazinskom Arhivu.

Prigodnim riječima skup su pozdravili i ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri, ravnatelj Državnog arhiva u Veneciji Raffaele Santoro, Claudio Povolo u ime Sveučilišta Ca' Foscari iz Venecije, Akademik Petar Strčić u ime HAZU-a, predsjednik Čakavskog sabora Slavko Krajcar, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska te predsjednik Saveza komora Venecije Gianangelo Bellati. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter