Pazin: Istarsko gospodarstvo jučer i sutra

Dr. sc. Alida Perkov, dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Danijela Križman Pavlović najavljuju skup (M. RIMANIĆ)
Dr. sc. Alida Perkov, dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Danijela Križman Pavlović najavljuju skup (M. RIMANIĆ)

U Puli i Pazinu 22. i 23. studenog održava se međunarodni znanstveni skup "Istarsko gospodarstvo jučer i sutra", najavio je na konferenciji za novinare dr. sc. Elvis Orbanić ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, koji u suorganizaciji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Sveučilištem "Ca' Foscari" iz Venecije organizira prvi skup posvećen povijesti i perspektivama istarskog gospodarstva.

Susret se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, a u programskom i organizacijskom odboru su brojni eminentni stručnjaci i ugledni dužnosnici.

Program započinje u petak 22. studenog u devet sati u velikoj dvorani pazinskog Arhiva najavila je dr. sc. Danijela Križman Pavlović s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula, a nakon toga skup će se odvijati kroz tri paralelne sesije u prostorima Pazinskog kolegija - klasične gimnazije.

Prva sesija posvećena je integracijama, institucijskoj podršci i gospodarskoj infrastrukturi, druga nosi naziv "Ekonomika i društvo - politika, crkva, pravo", a treća "Lokalni i regionalni razvoj jučer i sutra".

U ovom pazinskom dijelu skupa bit će pročitana 44 priopćenja. Skup s radom nastavlja u subotu 23. studenog u devet sati u Puli na Sveučilištu Jurja Dobrile, gdje će sa također raditi u tri paralelne sesije prva nosi naziv: "Ekonomike proizvodnih djelatnosti jučer i sutra", druga: "Ekonomika uslužnih djelatnosti jučer i sutra", treća: "Poveznica gospodarstva s obrazovanjem znanošću i kulturom", a za 13 sati najavljena je zaključna riječ konferencije čiji je cilj susret povjesničara i ekonomista kako bi se na temelju iskustava iz prošlosti mogle razmotriti perspektive razvoja istarskog gospodarstva, zaključila je Križman Pavlović.

Na skupu će biti predstavljeno 87 radova o gospodarstvu Istre od 102 autora iz Austrije, Cipra, Italije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, rekla je dr. sc. Alida Perkov, predsjednica Organizacijskog odbora. Dodajući kako skupu prethodi izložba "Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata - iz fundusa Gradske knjižnice Pula", koja će se u pulskoj Gradskoj knjižnici otvoriti u četvrtak 21. studenog u 18 sati.

Najavljujući kako će se ovakvi skupovi ubuduće održavati bienalno, a od njih očekuje produbljivanje gospodarsko-znanstvene i kulturne suradnje unutar Jadranske makro-regije u korištenju europskih strukturnih fondova u godinama koje dolaze, te potaći otvaranje multimedijalnog muzeja u Istri u kojem će se pozitivni primjeri iz povijesti predstaviti kao potencijal razvitka u bliskoj budućnosti.

Program skupa otvorenog za sve zainteresirane zbog velikog je broja priopćenja "nabijen", ali Perkov vjeruje kako će publika pronaći sesije i priopćenja koja ih zanimaju. (M. RIMANIĆ)                                                                                                                                         


Podijeli: Facebook Twiter