Pazin ima deponij koji udovoljava EU-standardima

Novo pazinsko odlagalište otpada (M. RIMANIĆ)
Novo pazinsko odlagalište otpada (M. RIMANIĆ)

U srijedu, 16. listopada, "Usluga" d.o.o. Pazin počinje s odlaganjem komunalnog otpada na novi deponij, rekao je na konferenciji za novinare direktor "Usluge" Dragan Šipaka. Napisi u medijima kako "Usluga" nema dozvolu za odlaganje otpada, kaže, nisu točni, jer nijedna firma ne može imati dozvolu za gospodarenje otpadom ako nema adekvatan deponij. Dakle, deponij je uvjet za dozvolu, kaže Šipraka.

Novi pazinski deponij prostire se na 2,2 hektara ima nepropusnu geotekstilnu podlogu, lagunu za ocjedne vode i tri ispuha za plinove. Ima prilazni i protupožarni put, dakle ima sve što je propisima Republike Hrvatske i EU uvjetovano za sanitarno odlaganje otpada, kaže Šipraka.

Gradnja je koštala 2, 8 milijuna kuna od čega su 40 posto sredstava Fonda zaštite okoliša, a ostatak su počevši od 1. siječnja 2012. osigurali Grad Pazin i susjedne mu općine koje će koristiti usluge ovog deponija. Tim je novcem sanirano odlagalište koje nalazilo na ovom mjestu i opremilo novo spremno za prihvat 42  tisuće tona otpada.

Prema postojećim potrebama, budući da se na Pazinštini godišnje prikupi oko sedam tisuća tona otpada, ovo se odlagalište može koristiti narednih pet do šest godina. Međutim, odlagalište neće toliko dugo biti u funkciji jer će se za godinu, dvije, otpad, kao i u cijeloj Hrvatskoj, odlagati na županijska odlagališta. Ovo će se odlagalište u Jelenčićima tada koristiti za sanaciju još uvijek otvorenog odlagališta koje se, prema rješenju Ministarstva zaštite okoliša, zatvara 15. listopada.

Sanacija starog odlagališta započet će za dva tjedna, kaže Šipraka.

"Pazin neće biti Napulj, ali ni Napulj neće biti Pazin, jer imamo deponij prema svim europskim standardima", naglašava Šipraka. Pozivajući građane da razvrstavaju otad i da ga odlažu u za to namijenjene posude po gradu.

Na novinarsko pitanje kako komentira postupak Ministarstva zaštite okoliša o zatvaranju Krulčić odgovara: "Ministarstvo mora uvoditi red u odlaganje otpada. Mi smo to rješenje dočekali spremni jer je odlagalište imalo dozvolu do 30. lipnja, ali zbog vremenskih prilika i problem oko javne nabave nismo stigli do tog roka stigli osigurati odlaganje na ovoj lokaciji. Zato je logično da, kad nemamo dozvole, Ministarstvo izda rješenje o zatvaranju odlagališta. To se radi po cijeloj Hrvatskoj, a netko mora biti prvi. Pazin je sada prvi i u pozitivnom smislu jer smo osigurali mjesto za odlaganje otpada koje zadovoljava sve standarde". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter