Pazin: IDS ne želi javno prenošenje sjednica vijeća

Marina Ladavac Sertić, Valter Milohanić i Patricija Antolović (M. RIMANIĆ)
Marina Ladavac Sertić, Valter Milohanić i Patricija Antolović (M. RIMANIĆ)

IDS ne želi javno prijenošenje sjednica pazinskog vijećaPazinski IDS ne želi javno prenošenje sjednica Gradskog vijeća, izvijestili su članovi Nezavisne liste Valtera Milohanića na konferenciji za novinare.

"Nešto što smo smatrali da će biti  proceduralna stvar, jer je već uvršteno u proračun za ovu godinu, odjednom je postalo problem", rekla je Marina Ladavac Sertić. "To je neshvatljivo, jer transparentnost je nešto u što se svi zaklinju, a ne samo mi koji smo to uvrstili u naš predizborni program. To bi građanima trebalo pokazati kako ih zastupaju vijećnici koje su izabrali, ali i same građane više uključiti u politiku. To je nekim strankama problem", smatra Ladavac Sertić, "posebice IDS-u, koji sada želi da se od toga odustane".

Valter Milohanić dodaje da je prije 10 godina, kada je prvi put ušao u vijeće, odmah zatražio da se materijali sa sjednica objavljuju na internetu, što je danas slučaj, a tražio je i web-streaming. Materijali se webu objavljuju otkako je Pazin zauzeo 32. mjesto na GONG-ovoj listi transparentnosti gradova. Ispravila ga je Patricija Antolović pojasnivši da se radilo o istraživanju Instituta za javne financije, koji je 2010. na uzorku od 33 grada Pazin svrstao na 32. mjesto. "Tada su u Gradu shvatili naš zahtjev da nešto treba napraviti na otvorenosti i pristupačnosti vlasti građanima", dodala je ona.

Na novinarsko pitanje koji su daljnji koraci Milohanić odgovara: "Može se ići na glasovanje u vijeću, ali i ne mora, jer to već uvršteno u proračun. Saznanje s međustranačkog vijeća jest da će se ipak o tome glasovati". Na pitanje tko je protiv odgovorio je: "Dragan Šipraka osobno, a Renato Kalac mu je odgovorio, ako vi to ne želite možda mi drugi to želimo".

"Na sjednici Gradskog vijeća o tome će se glasovati, osim ako mi javnim pritiskom napravimo da do toga ne dođe, jer ne mora doći", dodala je Sertić Ladavac.

Trošak ugradnje live streaminga je 20 tisuća kuna, već je i uvršten u proračun, a sada se oko toga stvara nekakav problem, nastavila je Antolović. Podsjetila je na Deklaraciju o otvorenoj vlasti koju je Hrvatska prihvatila i time se obvezala na određene tendencije i načela o otvorenoj vlasti, pri čemu nove tehnologije omogućuju građanima da na vrijeme dobiju točnu informaciju pa na taj način mogu participirati u vođenju javne politike. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter