Pazin i Rijeka kao primjeri dobre prakse

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić u Makarskoj predstavlja projekt Pazi(n) proračun
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić u Makarskoj predstavlja projekt Pazi(n) proračun

vPazinski gradonačelnik Renato Krulčić predstavio je projekt Pazi(n) proračun na okruglom stolu: Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske, kojeg su u Makarskoj organizirali GONG i Odbor za financije i državni proračun Hrvatskog sabora. Krulčić je u svom izlaganju pod nazivom "Koristi participativnog budžetiranja iz perspektive lokalne samouprave" podsjetio je kako je u Pazinu proveden pilot-projekt participativnog budžetiranja, kako bi se građani što aktivnije uključili u donošenje proračuna.

Iskustva transparentnosti

- Projekt je pratilo intenzivno informiranje građana, a održano je više javnih tribina i rasprava o prijedlogu proračuna. Sve je to pridonijelo jačanju povjerenja građana u institucije i politiku, a transparentnost procesa stvorila je i bolje uvjete za ulaganja, istako je Krulčić.

Sudionici u raspravi iznijeli su svoja iskustva i viđenja transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave. U ime domaćina, makarski gradonačelnik Tonći Bilić istakao je važnost transparentnosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave, a veseli ga što je ona u njihovom gradu u porastu. U tom cilju uvedeni su novi, složeniji i stroži kriteriji za uvrštenje u proračun, koji mora biti transparentan i ponuditi građanima potpune i pravovremene informacije.

Samo tako, kaže, raste vjerojatnost da će se građani i sami uključiti u odlučivanje o proračunima.

Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković rekao je kako participativno budžetiranje može biti alat za jačanje civilnog društva, suzbijanje korupcije i modernizaciju javnih službi. Lokalno stanovništvo usmjerava novac iz lokalnog proračuna ovisno o potrebama zajednice. Stoga je zahvalio makarskom gradonačelniku na spremnosti sudjelovanja u ovakvom projektu transparentnosti u kreiranju proračuna.

Pazi na proračun

Poručio je svima da se ne treba bojati građana i njihova mišljenja, jer u suradnji s njima može se napraviti najbolji proračun.

- Ovo je zapravo proces koji uključuje pravovremeno informiranje i osiguranje prilika građanima za davanje konstruktivnih prijedloga koji se potom uključuju u proračun. Nakon što su građani, organizacije civilnog društva i institucije lokalne vlasti u Pazinu, u okviru GONG-ovog projekta dokazale da je moguće uspješno provesti proces participativnog budžetiranja, željeli smo podijeliti stečena znanja i iskustva i potaknuti razvoj sličnih procesa u drugim lokalnima zajednicama, naglasio je Dragan Zelić iz GONG-a.

O sudjelovanju građana u odlučivanju i transparentnosti proračuna govorio je Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke koja je u tome ostvarila vrijedne rezultate. Ela Naranđa iz Centra za mirovne studije ovom je prigodom govorila o deliberaciji proračuna. Predstavnici udruga iz Makarske samokritično su ocijenili rad i suradnju civilnih udruga s predstavnicima vlasti u kreiranju života njihove zajednice.

Zadivljeni su, kažu, pozitivnim primjerima Pazina i Rijeke, ali i razočarani tradicijom nezainterisieranosti predstavnika udruga, Mjesnih odbora i gradskih Odjela za rad u svojoj zajednici. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter