Pazin i Pula u Noci muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega cetiri hrvatska muzeja, a od toga cak tri istarska, ukljucena su u medunarodnu akciju "Noc muzeja", koja ce se širom kontinenta održati u subotu 15. svibnja.

Programe koji ce se odvijati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, Muzeju grada Pazina te Povijesnom muzeju Istre u Puli predstavile su Mirjana Margetic, Marija Ivetic i Katarina Pocedic. Inace, cetvrti hrvatski muzej ukljucen u ovu manifestaciju je Gradski muzej u Varaždinu. U sva cetiri muzeja u subotu ce u vremenu od 18 sati do jedan sat iza ponoci ulaz biti besplatan, a atraktivnim prigodnim programima u ove se ustanove posebno želi privuci mladu publiku.

Kako i Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina djeluju u istoj zgradi, drevnom pazinskom Kaštelu, njihovi ce programi biti naizmjenicni. Od 18 sati do ponoci u Kaštelu ce se tako prikazivati izbor najboljih filmova s posljednjeg rovinjskog Etnofilm-festivala. U program su uvršteni talijanski filmovi "La fiuma" (Rijeka) i "Cheyenne, trideset godina", hrvatski filmovi "U vatri genija", "Sevdah" i Pesniki", srpski film "U tišinu i nazad, izgon demona padavice", te nepalski film "Chhau" (Menstruacija).

Od 19 do 20 sati programom nazvanim "Povijest Pazina u Kaštelu upisana" prezentirat ce se grbovi na procelju Kaštela te izložba o bunama kmetova, u cemu ce pripomoci u odgovarajuce povijesne kostime odjeveni ucenici obje pazinske gimnazije i sviraci Folklornog društva Pazin.

U 20 sati u Kaštelu pocinju dvije plesne radionice: onu istarskih plesova vodit ce Dorijana Šilic, a radionicu orijentalnog plesa Koviljka Marecic. Što su polaznici radionica naucili pokazat ce u 22 sata, a kroz cijelu "Noc muzeja" za posjetitelje ce u dvorištu Kaštela biti ponuden i zabavni glazbeni program uz DJ-a.

Povijesni muzej Istre u Puli ce pak za "Europsku noc muzeja" ugostiti rijecki Muzej informatike Peek&Poke cija se tematska izložba "TI VIDIO - evolucija komunikacije kroz racunala" otvoriti u 20 sati, koja zatim ostaje u Puli do 30. lipnja cime se ujedno obilježava i Medunarodna godina komunikacije. U 22 sata ce povratnicki koncert održati pulska punk grupa Fakofbolan, a u nastavku veceri posjetitelje ce zabavljati DJ Zlajo.


Podijeli: Facebook Twiter