Pazin i Kalkuta u Kaštelu

S izložbe "Pazin - urbani razvoj grada"(M. RIMANIĆ)
S izložbe "Pazin - urbani razvoj grada"(M. RIMANIĆ)

U povodu Tjedna istarskih muzeja u Muzeju grada Pazina i Etnografskom muzeju Istre postavljene su dvije zanimljive izložbe. U gradskom muzeju postavljena je izložba "Pazin - urbani razvoj grada", a u Etnografskom "Kalkuta 1945. - dnevnik jednog vojnika".

Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina i autor izložbe "Pazin - urbani razvoj grada", povijesnim crtežima i fotografijama predstavlja razvoj Pazina od 17. stoljeća, od kada datiraju prvi prikazi grada do naših dana. Treba dodati da su u rujnu 1943. Pazin bombardirali njemački zrakoplovi i uništili veliki broj zgrada i tako preobrazili lice grada.

Autor na izložbi usporedno, jedne uz druge, postavlja fotografije iz prve polovice 20. stoljeća, dakle prije bombardiranja i fotografije snimljene ovog ljeta. Na taj način gledatelji mogu vidjeti što se nekada nalazilo na mjestu parkova i novih zgrada, ali i osvjedočiti se u građanski štih Pazina na početku 20. stoljeća.

Fotografije prate slijed razvoja gradskih četvrti vezanih uz pojedine ulice koje su se razvijale prema potrebama grada. Pazin je u prvoj polovici 19. stoljeća bio administrativno središte Istre pa se na tlocrtu grada iz tog vremena uočava naselje formirano oko Kaštela i tom prostoru obližnjih četvrti. Kasnije se grad profilira kao tranzitno, cestovno i željezničko naselje pa je vidljivo njegovo širenje uzduž glavnih prometnica. Postojeću vizuru dobio je u dugoj polovici 20. stoljeća kada se razvio u industrijski grad s većim brojem stambenih višekatnica za smještaj radnika.

- Ovo je povijesna, ali i edukativna izložba, rekao je na njenom otvaranju Boris Demark, pročelnik gradskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnost, uputivši poziv građanima, a posebno učenicima da vide kako je njihov grad nekada izgledao.                                                          

Izložba "Kalkuta 1945. - dnevnik jednog vojnika" prikazuje prizore svakodnevice na ulicama Kalkute nastale 1945. i 1946. u praskozorje indijske neovisnosti. Snimio ih je američki vojnik Claude Waddell, koji je ujedno i autor originalnih bilješki uz fotografije. Kamerom i perom Waddell je ostavio vrijedan i trajan spomen na doba u kojemu su otkucavali posljednji taktovi svijeta u nestajanju i prve note novog svijeta u nastajanju.

Izložba je realizirana u suradnji s Indijskim kulturnim centrom, odnosno Udrugom za promicanje indijske kulturne baštine Lotos u sklopu šire manifestacije Tagore - svijet - Hrvatska. Otvarajući izložbu Renato Petek, predsjednik Lotosa, najavio je nastavak suradnje, a ova izložba može pomoći ljudima u upoznavanju indijske kulture i načina života. (Napisao i snimio Mrjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter