Pazin: Grb grada Porečkoj i pulskoj biskupiji

Stogodišnja zgrada u kojoj danas djeluje Pazinski kolegij (Arhiva)
Stogodišnja zgrada u kojoj danas djeluje Pazinski kolegij (Arhiva)

Porečka i pulska biskupija dobit će Grb grada Pazina, na stotu obljetnicu podizanja zgrade u kojoj danas djeluje Pazinski kolegij, kao znak priznanja u odgoju i formiranju brojnih vrsnih svećenika, intelektualaca i drugih javnih djelatnika te za sveukupni društveni doprinos u promociji i razvoju grada Pazina. Nagrade će biti dodijeljene u ponedjeljak, 3. lipnja, u Gradskoj vijećnici.

Svoj dan Pazin obilježava 2. lipnja, kao dan prvog spomena kaštela Pazin u darovnici cara Otona II. 983. godine. Kao i obično, Pazin će 1.030. rođendan proslaviti raznim programima kroz više dana.

Mons. Ivan Bartolić dobit će Plaketu grada Pazina kao priznaje za dugogodišnji i samoprijegorni pastoralni rad i učinjena dobra u promicanju i razvoju tolerancije te napore u obnovi i očuvanju crkvenih objekata.

Mladen Rimanić dobit će Plaketu grada za humanost i solidarnost koju je iskazao tijekom 38 godina darivanjem krvi i tako doprinio spašavanju mnogih života te promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

U sklopu obilježavanja Dana grada već je otvorena izložba Vedrana Šilipetra, održana predstava "Maestrova smrt", te književna večer sa Seher Cakir i Susret kazališnih amatera Istre, a u subotu se održava utrka "Fameja".

U nedjelju slijedi karate turnir, a u srijedu je predstavljanje zbirke pjesama "Ti još pričaš o nogometu" Jane Prević Finderle. Istog dana učenici pazinske osnovne škole priredit će program i izložbu "Lipi moj Pazin". Posljednjeg dana u svibnju održat će se 1. festival sportske rekreacije za osobe s invaliditetom, a nakon toga foto-sekcija Društva likovnih stvaratelja Pazin otvorit će izložbu "Pazinski samanj nekad i danas".

Koncert Limene glazbe Pazin održat će se na Trgu slobode 1. lipnja, a u nedjelju, 2. lipnja, održat će se 42. otvoreno ribolovno prvenstvo ŠRD Pazinčica.

U ponedjeljak, 3. lipnja, u nekadašnjoj vojarni otvara se Društveni centar "Veli Jože", nakon uručenja nagrade Grada. Navečer istog dana zbor Roženice održat će koncert u Kaštelu.

U danima nakon toga slijedi završna večer Baletnog i plesnog studija Spomen doma, predstava "Fine mrtve djevojke", plesna večer skupine Roxy dance, večer folklornog društva Pazin, a potom, od 14. do 22. lipnja, međunarodni festival tradicijske i etno glazbe TradeInEtno. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter