Pazin: Gradit će se trgovački centar na Lešću?

Uskoro u prodaji 1,5 hektara zeljišta uz rotor na Lešću (A. DAGOSTIN)
Uskoro u prodaji 1,5 hektara zeljišta uz rotor na Lešću (A. DAGOSTIN)

Prodajom građevinskog zemljišta na području Lešća, uz rotor na južnom ulazu u Pazin, Grad će pokušati popuniti manjak u proračunu. Radi se o površini od 1,5 hektara za koju početna cijena iznosi 6,13 milijun kuna, saznajemo od Roberta Ladavca iz Grada Pazina. Što će ovdje graditi još nije definirano, iako se u javnosti pojavila priča o pojedinim trgovačkim lancima koji svoj centar žele izgraditi i u središtu Istre.

- Ovo područje, namijenjeno prodaji, prema prostorno-planskoj dokumentaciji ima mješovitu namjenu, a to znači da se ondje može graditi trgovina, uslužne i slične djelatnosti koje zadovoljavaju namjenu prostora, kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Budući da postoji zanimanje potencijalnog investitora, Grad je pripremio natječaj koji će se objaviti za desetak dana, ako se na natječaju pojavi kupac s prihvatljivom ponudom, koja se može odnositi i na trgovački centar, Grad će je prihvatiti, dodaje Krulčić.

Nije želio govoriti tko je zainteresiran za gradnju u Lešću. No, evidentno je da se radi o trgovačkom centru, jer potvrđuje da postoji zanimanje jedne grupacije koja sada "slaže" zakupoprimce pa se još ne može govoriti koje će sve trgovine biti zastupljene u budućem centru.

Krulčić u budućem trgovačkom centru ne vidi prijetnju trgovinama u centru grada. Smatra da će novi trgovački centar sa sobom donijeti nova radna mjesta, a budu li se dodatnom ponudom nametnule i trgovine u gradu ne vidi razloga zašto bi bilo potrebno otpuštati radnike, što se može čuti među lokalnim trgovcima.

No, trgovci i ugostitelji koji djeluju u gradu ne dijele gradonačelnikov optimizam.

- Ako ljudi bježe iz grada, to znači manje dolazaka. Logično je da će kupci odlaziti iz grada na novu lokaciju zbog nove ponude i cijena. Sve su to izazovi za potrošače, kaže ugostitelj Livio Brajković te navodi da je dosadašnja politika i dovela do odumiranja grada.

"Koliko je stanova prazno, koliko je manje ljudi, a mladih nema? Poslijepodne je grad pust, više je pasa nego ljudi. Zato se mora otpuštati ljude jer su troškovi poslovanja veliki, a promet mali", kaže Brajković uvjeren da će potencijalni trgovački centar, ako u njemu budu igre i ako pruža usluge čuvanje djece, itekako utjecati na promet trgovaca i ugostitelj u gradu. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter