Pazin gradi polivalentni sportsko rekreativni centar

Pazinsko igralište čeka obnova u sklopu novog sportskog centra
Pazinsko igralište čeka obnova u sklopu novog sportskog centra

Grad Pazin i njegovi proračunski korisnici započeli su koncem srpnja pripreme za donošenje Proračuna Grada Pazina i Financijskih planova proračunskih korisnika za razdoblje od 2016. do 2018. godine, izvijestio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. U cilju obavljanja svih aktivnosti u procesu donošenja planova na učinkovit, djelotvoran i transparentan način, usklađeno sa zakonskim propisima i unutarnjim aktima, održana je zajednička radionica svih gradskih upravnih odjela i njihovih proračunskih korisnika.

Rok za prijave otvoren do 15. rujna

Proračun koriste Javna vatrogasna postrojba Pazin, Osnovna škola Vladimira Nazora, Dječji vrtić Olga Ban, Pučko otvoreno učilište, te gradska knjižnica i gradski muzej. Predstavnici tih ustanova su prisustvovali radionici s kojom se nastojalo proračunske korisnike upoznati s metodologijom izrade financijskih planova, izmjenama zakonskih propisa na tom području, terminskom planu za provođenje aktivnosti u planiranju, potrebom usklađivanja ciljeva i programa rada korisnika sa donesem Strategijom razvoja Grada Pazina, te ispravljanjem nedostataka koji su uočeni proteklih godina. Krulčić dodaje kako će decentralizirana sredstva, za školstvo i vatrogasce, ostati na razini ovogodišnjih 9,3 milijuna kuna, pa u skladu s time neće biti povećanja materijalnih troškova i rashoda.

- Grad Pazin do 15. rujna ima otvoren rok za dostavljanje financijskih planova, tako da ne znamo konkretno, koliko će gradski proračun 2016. godine iznositi", kaže Krulčić. Dodajući kako je najznačajnije da se kroz proračun prepoznaju projektne aktivnosti iz Strategije razvoja Grada Pazina 2015-2020". Opći prihodi i primici u razdoblju od 2016. do 2018, trebali bi prema smjernicama Vlade porasti dva do tri posto, pa na temelju toga gradski proračunski korisnici planiraju svoje rashode, kaže Maja Stranić Grah, pročelnica Odjela za financije i proračun.

Gradu pristiglo oko 140 zahtjeva

Pripreme za izradu pazinskog proračuna počele su već lipnju, kad je Grad građane pozvao da daju prijedloge za uvrštenje u Pazi(n) proračun. Prema informacijama Stranić Grah, Gradu je pristiglo oko 140 zahtjeva, koji su tijekom kolovoza analizirani, pa sada slijede rasprave po Mjesnim odborima, gdje će na zborovima građani donijeti konačnu odluku o prioritetima. Prema pristiglim zahtjevima najviše se radio javnoj rasvjeti, dječjim igralištima, kanalizaciji, nerazvrstanim cestama i ako se radio malim komunalnim akcijama do 25 do 30 tisuća kuna.

- Važno je da kroz interakciju s građanima vidimo njihove potrebe, ali i da ono što izglasaju realiziramo. Kao što smo i do koca svibnje ove godine izveli sve male komunalne akcije koje su lani građani izglasali", kaže Krulčić.

Od kapitalnih investicija u proračunu će naći gradnja pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta otpada u Jelenčićima. Ova je investicija vezana uz Kaštijun i mora biti realiziran do konaca probnog rada županijskog odlagališta otpada. Ova je investicija vrijedna 7,5 milijuna kuna, od čega će 80 posto sredstava osigurati Fond za zaštitu okoliša. Međutim, zbog upravnog spora ova investicija kasni. Naime, jedna privatna osoba, koja uz to živi u Australiji osporava lokacijsku dozvoli, pa dok se spor ne riješi ne može se graditi, pojašnjava Krulčić. Napominjući kako će Grad Pazin maksimalno koristiti sredstva iz EU programa ruralnog razvoja. U sklopu toga priprema se projekt modernizacije 4,5 kilometra duge ceste Ciburi-Ježenj vrijedne pet milijuna kuna, a u sklopu toga planira se i sanaciju lokalne ceste za Frančine.

Rekonstrukcija groblja Moj mir

Usluga odvodnja planira graditi kanalizaciju u naseljima Rijavac i Žudeka, a vrijednost investicije je 6,8 milijuna kuna. U suradnji s IVS-om gradite će se kanalizacija u Zarečju, gdje će se nakon toga rekonstruirati županijska cesta, a gradite će se i vodovod Zamalsom Dolu. Usluga, priprema projekt rekonstrukcije groblja Moj mir u Pazinu gdje će se urediti 70-tek novih grobnih mjesta, a investicija je vrijedna 2,4 milijuna kuna od čega je 80 posto sredstava iz EU. Pazin sport priprema projekt uređenje Sportsko rekreativnog centra u Pazinu, a uz proširenje postojećeg nogometnog terena gradit će se pomoćni s umjetnom travom i borilištima za atletske sportove. Projekt je vrijedan 7,3 milijuna kuna od čega 80 posto bespovratno od EU.

Nažalost za sada se zbog spora s RH neće uređivati Trg slobode, ali će se zato rekonstruirati parkovi Istarskih velikana i Narodnog ustanka. Vrtić već ima dokumentaciju za dogradnju čime će se stvoriti bolji uvjeti za boravak djece, ali i zadovoljiti pedagoški standard. DVD Pazin pokrenulo je s GSS i Crvenim križem i JVP Pazin postupak pripreme dokumentacije za Vatrogasni dom, za koju će se iduće godine u pazinskom proračunu osigurati potrebna sredstva, kaže Krulčić. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter