Pazin gradi kanalizaciju europskim novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana startala je gradnja kolektora fekalne kanalizacije od Starog Pazina do glavnog kolektora nedaleko od Pazinske jame u industrijskoj zoni Pazinka, a usporedno s time i kucnih prikljucaka. Time je Pazin, prvi u Hrvatskoj, poceo s realizacijom IPARD programa, Mjere 301, koja se odnosi na poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture.

Nakon provedenog medunarodnog javnog natjecaja radovi su povjereni tvrtki ?urkin iz Cakovca, a nadzor pazinskom Ucka-konzaltingu. Projekt predvida izgradnju kolektora fekalne kanalizacije Starog Pazina i okolnih naselja, kao i gravitacijskog odvoda otpadnih voda.



- Osim Starog Pazina, ovim ce se cjevovodom zbrinuti fekalne otpadne vode poslovne zone Ciburi, Stancije Pataj te sela Žbrlini i Trošti. U okolici Starog Pazina na kanalizaciju ce biti spojeni Lovrin, Rogovici, zatim podrucje Lešca, na kojem se predvida gradnja doma za stare i nemocne, te Foškici i novo naselje Starog Pazina, pojašnjava Kazimir Zovic, viši referent za komunalnu infrastrukturu u Gradu Pazinu.

Ukupna duljina kanalizacijske mreže je 3.300 metara. U to je ukljucena izgradnja kanalizacijskog sustava s mehanickim i biološkim procišcavanjem otpadnih voda. Vrijednost projekta je oko 3,2 milijuna kuna, a iznos potpore iz IPARD programa iznosi oko 2,9 milijuna, jer u ukupan iznos prihvatljivih troškova, sukladno Pravilniku o provedbi Mjere 301, nisu ukljuceni troškovi pripremnih i završnih radnji na gradilištu. Završetak radova predviden je za sijecanj 2013. godine. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter