Pazin: Glazbeno sjećanje na Nella Milottija

"Roženice" i Miloš Pernić izvode "Marš prve istarske brigade" (M. RIMANIĆ)
"Roženice" i Miloš Pernić izvode "Marš prve istarske brigade" (M. RIMANIĆ)

"Maršom prve istarske brigade" prvom pjesmom koju je kao 19-godišnjak u partizanima skladao Nello Milotti, započeo je koncert pazinskog Mješovitog zbora "Roženice" održanog u Spomen domu u povodu "Milottijevih dana 2013".

Prije koncerta otvorena je izložba "Izronjene priče iz Milottijeve garaže" na kojoj su izloženi predmeti, fotografije, partiture i dokumenti vezani uz Milottijev život i rad koji su bili pohranjeni u njegovoj garaži, rekla je autorica izložbe dr. Ivana Paula Gortan-Carlin.

Na Milottijeve pazinske dane osvrnula se Sonja Matijašić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, koje je uz Katedru čakavskog sabora za glazbu Novigrad i Gradsku knjižnicu Pula suorganizator "Milottijevih dana 2013."

Gortan-Carlin pozvala je sve koji imaju predmete i dokumente vezane uz Milottijev život i rad da ih ustupe Katedri čakavskog sabora za glazbu kako bi se mogla napisati što potpunija monografija o ovom proslavljenom istarskom skladatelju.

Na koncertu, koji je uz brojne štovatelje Milottijeve glazb, pratio njegov brat Carlo s obitelji, "Roženice" su izvele 12 pjesama koje je Milotti napisao, uglazbio ili prilagodio za zbor. Milotti je samo za "Roženice" napisao 60-ak pjesama, rekao je Milan Galanat, predsjednik zbora.

Pod dirigentskim vodstvom Ines Kovačić Drndić i klavirsku pratnju Kristine Puh pazinski je zbor otpjevao pjesme: "Ni ga ča je Pazin", "Nad Valunom", "Zemljo moje sriće", "Ročki tanac", "Pod prozore", "La paloma", "Mare moja", "La Molisana", "L'uva fogarina", "Mosaico" i "Laki noć Jadrane moj".

Poznavatelji kažu kako je svaka deseta Milottijeva pjesma posvećena vinu, tako je i koncert "Milottijevih dana 2013." završen pjesmom "In vino veritas".

U ovoj posljednjoj izvedbi zboru su se na pozornici priključili bivši pjevači koji su iz gledališta pratili koncert, a pjesmu je kao i uvodni "Marš prve istarske brigade" na harmonici pratio Miloš Pernić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter