Pazin Gastro: Najbolji tim medara

Gradonačelnik Renato Krulčić uručuje ček Društvu Naša djeca
Gradonačelnik Renato Krulčić uručuje ček Društvu Naša djeca

Šugo od boškarina s pljukancima koji je skuhao tim medara u sastavu Biserka Benazić, Ranko Anđelini i kuharica Agroturizma Ograde Davorka Šaina pobjednik je 4. Pazin Gastra što je u petak navečer održan na središnjem pazinskom trgu.

- Odlučivale su nijanse, rekao je gradonačelnik Renato Krulčić koji je predsjedao ocjenjivačkim sudom. Društvo Naša djeca, koje ove godine obilježava 18 godina uspješnog djelovanja, dobilo je devet tisuća kuna. Radi se o donaciji, a novac je prikupljen od prodaje jela spremljenih na Gastru po cijeni od 20 kuna.

Kuhače su ukrstila četiri tima, a spremala su se isključivo jela od boškarina. Prvi je posao završio tim boćara u kojem su bili Marko Šestan i Luka Marcan te kuhar hotela Lovac Ivan Šestan, a pripremali su burger od boškarina uz pomidore i malanzane.

Kobasice od boškarina na gradele su servirane uz luk i krumpir, a to je bio zadatak tima Društva Naša djeca u kojem su bile Doris Velan, Tamara Damijanović, Kristina Jurić te Zoran Sertić i Mikela Lukšić iz konobe Vinja.

Tim AZRRI-ja je izvlačeći jelo koje će pripremati izvukao ragu od boškarina s tjesteninom. Spremali su ga Mihael  Budak, Sanja Jurman, Aleksandra Dušić-Širol potpomognuti kuharom iz bistroa Pod lipom Antonom Putinjom.

U velikoj padeli pobjedničkog tima sve je počelo s po deset kila kapule i mesa  te začinim dok su za ostale sastojke odmah rekli da su tajni.

- Šugo se mora stalno movit, naglasila je Šaina. Anđelini je bio glavni u tom stalnom miješanju kuhačom. Isplatilo se jer bili su najbolji što je i publika potvrdila jer kod njih se na jelo čekalo u redu. I Putinja ističe da je bitno ragu stalno miješati, da meso mora pustiti sok i zgusnuti jelo koje se mora kuhati najmanje dva i pol sata.

Poznati hrvatski chef Robert Perić je do zadnjeg trenutka smišljao što će pripremati od namirnica za koje se pobrinuo AZRRI koji je uz Grad Pazin bio suorganizator ove gastro manifestacije kojoj je cilj valorizirati upotrebu autohtonih proizvoda u kuhinji pa i onoj vrhunskoj.

Perić je radio s mesom tovara, vepra i jelena lopatara. Ovdje su se prvi put spremala jela od tovara i to topli ramstek na salatini od blitve i sira te batuda od magarećeg mesa na podlozi od slatkog zelja i bolaž od krumpira.

Nekoliko sati dok su se jela kuhala u zabavnom dijelu programa nastupila je klapa Boškarin te Erk Balija te kasnije Le Monde band dok je voditelj bio Mario Battifiaca. Djeca su se zabavljala na vrtuljku, a s raznih strana se čula glazba jer i ugostiteljima je ovo bila uvertira za subotnju središnju feštu za RIM. (Napisala i snimila Selvina BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter