Pazin dobro gospodari novcem, no mogao bi i bolje

Renato Krulčić (M. RIMANIĆ
Renato Krulčić (M. RIMANIĆ

Nakon provedene financijske revizije Grada Pazina za 2013. godinu Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje, jer su utvrđeni nedostaci koji se odnose na računovodstveno poslovanje.

Grad Pazin je, kako je izvijestio gradonačelnik Renato Krulčić na konferenciji za novinare, od Trgovačkog suda u Rijeci zatražio pročišćene tekstove društvenih ugovora trgovačkih društava u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pazina. Na temelju tih podataka i obavijesti o stanju i promjenama dionica na osnovnom računu ulagatelja, Grada Pazina, ažurirat će se evidencija udjela i dionica u poslovnim knjigama.

Prema nazalu revizora za potraživanja u iznosu od 1,2 milijuna kuna, od čega je 47,5 posto starije od 90 dana, iako su upućene opomene, nisu poduzete mjere naplate. Revizijom provedenom od 3. ožujka do 17. lipnja 2014. godine utvrđeno je da je Grad Pazin u 2013. godini vodio stalnu brigu o naplati svojih potraživanja i koristio sva sredstva naplate, pojašnjava Krulčić, o tomu govori podatak da su tekuća potraživanja, kao i ona iz prethodnih godina, naplaćena 100 posto, a do 31. ožujka 2014. godine naplaćeno je još 1.002.055,00 kuna evidentiranih potraživanja na dan 31. prosinca 2013. godine. Tijekom 2013. pokrenute su 162 ovrhe. Osim pokrenutih kompenzacija, potraživanja Grada Pazina odnose se na pravne ili fizičke osobe koje su obavljale gospodarsku djelatnost, a nisu naplativa jer su ti poslovni subjekti brisani iz registara.

Za revizore je upitan i kriterij vrednovanja programa udruga iz područja kulture, socijalne skrbi, zdravstva, te školstva i obrazovanja kojima je prenesena ukupno 431 tisuća kuna. Krulčić je pojasnio kako će Grad prije objave javnog natječaja za uvrštenje u programe javnih potreba Grada Pazina donijeti Pravilnik o financiranju javnih potreba.

Za lanjski proračunski višak od 954 tisuće kuna, kojim se planira pokriti dio prenesenog manjka od sedam milijuna kuna iz prethodnih godina, revizori primjećuju da su Odlukom o pokriću manjka prihoda i primitaka za razdoblje od 2014. do 2016. mjere  za podmirenje tog manjka iskazane opisno, ali ne i vrijednosno. Krulčić pojašnjava da prema godišnjem izvješću za 2013. godinu prenijeti proračunski manjak iz prethodnih godina iznosio 7,027 milijuna kuna, a lani je smanjen na 6,073 milijuna kuna. U narednim proračunskim razdobljima, do 2016. sva uprava tijela Grada Pazina sa svojim će proračunskim korisnicima, u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja, ulagati maksimalne napore za pokriće proračunskom manjka, rekao je Krulčić. (M. RIMANIĆ)                                                                                                                   


Podijeli: Facebook Twiter