Pazin dobio prometnog redara

Više se nećemo ovdje parkirati (A. DAGOSTIN)
Više se nećemo ovdje parkirati (A. DAGOSTIN)

I Pazin je ovog tjedna dobio gradskog prometnog redara koji zasad samo upozorava vozače nepropisno parkiranih automobila na prometnicama grada. Do kada tako?

- Dok gradski oci ne kažu da se započne s naplatom, kaže Nikša Buretić - Čikso dosadašnji naplatničar parkirališta koji je postao prvi pazinski prometni redar. Predviđena kazna iznosi 300 kuna, a vozači koje smo susreli nakon prvog šoka bili su zadovoljni da im ispod brisača stoji tek letak upozorenja.

"Da smo znali da je zabranjeno ne bismo ovdje parkirali i ubuduće nećemo", kazala je gospođa koja je u Rakovčevoj ulici upravo primila obavijest na kojem piše da "nepropisno parkirana i zaustavljena vozila smanjuju protočnost i sigurnost odvijanja prometa".

Buretić kaže da je u ovoj ulici problem što automobili zauzmu nogostup pa roditelji s djecom u kolicima moraju na cestu.

Gdje ima najviše problema?

- Najviše nepropisno parkiranih automobila je u centru grada, problematična je čitava Rakovčeva ulica pa Ulica 25. rujna, Gortanova ulica kod zvonika i na Prilazu Kaštelu, kaže Buretić dodajući da posebno paze na osigurana parkirna mjesta za invalide i sigurnost kretanja djece u prometu.

No, cilj nije kažnjavanje, već rješavanje prometnih problema, naglašava redar. Tijekom obilaska naišla je gospođa koja je parkirala na zelenoj površini iza Spomen doma te ju je zanimalo hoće li se tamo kažnjavati, na što joj je prometni redar odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti (samo prometnice), ali da bi zato mogla dobiti kaznu od komunalnog redara.

Komunalna tvrtka Usluga koja upravlja parkiralištima s naplatom već je nekoliko puta predlagala gradskoj vlasti uvođenje prometnog redarstva koje bi usmjeravalo promet na parkirališta te kažnjavalo one koji se nepropisno parkiraju ili zaustavljaju na javnim i zelenim površinama. Komunalni odjel nedavno je dobio rješenje Policijske uprave istarske kojim su ispunjeni svi uvjeti za obavljanje poslova prometnog redarstva koje krenulo ovoga tjedna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter