Pazin dobio 2,66 mil. kuna za gradnju kanalizacije

Pazin dobio novac za izgradnju kanalizacije (M. RIMANIĆ)
Pazin dobio novac za izgradnju kanalizacije (M. RIMANIĆ)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na temelju odobrenih sredstava iz IPARD programa, Gradu Pazinu isplatila je 2,66 milijuna kuna za ulaganje u izgradnju kanalizacije od Starog Pazina do pročistača. Zapravo do hotela Lovac, gdje je kanalizacija spojena na postojeći sustav koji vodi do pročistača kod Pazinske jame.

To je isplata za završeno ulaganje u sklopu mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture". Duljina izgrađene kanalizacijske mreže je 3.273 metra, a radi se o izgradnji modernog kanalizacijskog sustava koji će zamijeniti postojeće septičke jame.

Na sustav će biti priključena 64 domaćinstva u naselju Stari Pazin i obližnjim ulicama prema Pazinu. Osim Starog Pazina, ovim će se sustavom zbrinuti fekalne otpadne vode poslovne zone Ciburi, Stancije Pataj te sela Žbrlini i Trošti.

Ukupna investicija kanalizacije od Starog Pazina do Lovca vrijedna je 3,7 milijuna kuna, a da bi se mogla realizirati Grad Pazin se kod komercijalne banke putem HBOR-a zadužio za 3,3 milijuna kuna. Sredstva potpore za Mjeru 301 osiguravaju se iz proračuna Europske unije u visini od 75 posto, a ostatak iz drugih izvora.

Naime, postoje troškovi pripreme projekta, dokumentacije i sličnog koje EU ne podmiruje, pojašnjava Roberto Ladavac iz gradske uprave. Nakon provedenog međunarodnog javnog natječaja, radovi na ovom, za Pazin, ali i šire područje, važnom projektu povjereni su tvrtki Đurkin iz Čakovca, a nadzor pazinskom poduzeću Učka konzalting. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter