Pazin: Do škole preko štandova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko god bio tradicionalan i drag, pazinski samanj, koji se održava svakog prvog utorka u mjesecu, cesto zna naživcirati dio Pazinaca.

Osim gužvi koje se toga dana stvaraju u gradu, zbog kojih je vrlo teško pronaci parkirno mjesto, ono što posebno smeta je neprikladan raspored štandova koji se nižu Šetalištem pazinske gimnazije i Ulicom Joakima Rakovca, i preprecuju put pješacima.

Tako se moraju provlaciti kroz štandove s pidžamama i donjim rubljem da bi stigli do osnovne škole, bolnice, Spomen doma, željeznicke ili autobusne postaje.

Radi se o potpuno nepotrebnim zaprekama na ulazima u glavne ustanove jer mjesta, primjerice na parkiralištu iza Spomen doma ili iza autobusne postaje, ima za sve izlagace i više nego dovoljno. Problem stvaraju i pojedina vozila izlagaca koja se parkiraju tako da preprecuju uski pojas uz rubove šetališta koje za vrijeme sajma koriste oni koji ga ne posjecuju.

Premda smo o lošoj organizaciji štandova sajma kojim upravlja gradska komunalna tvrtka Usluga vec pisali, a nedavno je zbog zakrcenog ulaza u osnovnu školu na gradskom vijecu nanovo protestirao i vijecnik Stjepan Gabric (HDZ), na posljednjem sajmu opet ista prica.

Uzgred receno, mnogi su drugi pješacki pravci i izvan dana sajma preprijeceni ili nedovršeni. Automobili koji se nalaze na oznacenim parkirnim mjestima tako ometaju pješacki prolaz koji iz smjera Trga slobode ide prema zgradi Riviere.

Isto je s onim koji spaja plato iza kina s gradskom tržnicom, pješacki put kraj najveceg spomenika u Parku velikana ne nastavlja se na istok zebrom, isprekidan je nogostup u Ulici 15. sijecnja, dok ga u Bulešicevoj ulici uopce nema, ali zato postoji nelegalni nogostup koji spaja prostor vojarne s autobusnom postajom, itd.

Stoga moramo zakljuciti da bi bilo potrebno da se osmišljavanjem logickih pješackih pravaca koji funkcioniraju u stvarnosti pozabavi neka od nadležnih gradskih komisija.


Podijeli: Facebook Twiter