Pazin demografski propada

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Gradskim je vijećnicima predstavljeno izvješće o stanju u prostoru. Dokument u kojem su sadržani svi relevantni podaci o području Grad Pazina, počevši od strukture i korištenja prostora, gospodarstva, infrastrukture, spomeničke baštine do dijelova prostora od posebnog značaja.

U raspravi o ovom opsežnom i sadržajnom dokumentu Stjepan Gabrić (HDZ) usredotočio se na demografiju ustvrdivši kako je Pazin od 5.282 stanovnika 1991. godine spao na 4.386 stanovnika 2011. Analogno tomu nepovoljna je demografska slika Pazina i Pazinštine znatnije smanjila udio stanovništva Pazina u demografskoj slici Istre.

Gabrić smatra kako hitno treba donijeti mjere koje će mlade potaknuti da ostanu, da ne odlaze i da se nakon studija vraćaju u Pazin. Dodao je kako je demografska obnova bila jedna od važnijih točaka predizbornog programa HDZ-a na izborima za gradsko vijeće.

Renato Kalac (nezavisni) upozorio je kako se u ovom dokumentu kao planiran navodi 400 kV dalekovod koji prolazi dijelom građevinskim područjima, iako je izbačen iz prostornih planova Grada i Županije.

Sandra Jakopec iz APE d.o.o, tvrtke koja je izradila dokument, rekla je kako su spomenuti prostorni planovi u izradi, a ovo je izvješće o stanju u prostoru sastavljeno na temelju postojeće dokumentacije. Stoga će se brisati iz idućeg izvješća ako dalekovod ne bude u prostornim planovima.

Bez rasprave i jednoglasno vijeće je prihvatilo financijska izvješća gradskih ustanova: Dječjeg vrtića Olga Ban, Osnovne škole Vladimira Nazora, Gradske knjižnice, Muzeja Grada Pazina, Pučkog otvorenog učilišta, Crvenog križa i Zajednice sportskih udruga.

U gradski savjet mladih vijećnici su izabrali Robertu Špoljarić, učenicu Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Ivu Luk pedagoginju i volonterku Društva Naša djeca, Maura Gržetića, predsjednika udruge "Albus", Vlatku Juričić, aktivisticu Kluba mladih Pazin i učenicu trgovačke škole Luanu Pamić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter