Pazin: "Dehumanizacija" Bojana Tankosića

Bojan Tankosić, Sonja Matijašić, Marino Baldini (A. DAGOSTIN)
Bojan Tankosić, Sonja Matijašić, Marino Baldini (A. DAGOSTIN)

Samostalna izložba Bojana Tankosića nazvana "Dehumanizacija", sastavljena od osam povećih slika u tehnici akrila, otvorena je u holu pazinskog Spomen doma.

- Dehumanizaciju u ovom smislu ne smatram kao kraj već početak novog doba za čovječanstvo, kazao je otvarajući izložbu 37-godišnji Vrsaran na kojeg je umnogome utjecao umjetnički opus Ede Murtića koji ga je svojedobno podučavao. Autor je 1999. godine diplomirao slikarstvo na venecijanskoj Akademiji lijepih umjetnosti. Izlagao je dosad na brojnim skupnim, tematskim u Veneciji, Rijeci, Rovinju i Grožnjanu, dok je samostalne izložbe ostvario u Poreču, Rijeci, Puli, Buzetu i Krku. Pazinsku samostalnu izložbu zaslužio je pobijedivši 2011. godine na Motovunartu, natječaju pazinskog Pučkog otvorenog učilišta za mlade umjetnike do 35 godina starosti. Izložbu, koja se može pogledati do 30. ožujka, otvorili su ravnateljica POU-a Sonja Matijašić i povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

- Tankosić je originalan i izvoran, dakle autorski autentičan umjetnik kojeg krasi duboko promišljanje i estetika, kazao je Baldini i naglasio da kompozicija, stil, ali i brojni ciklusi, ukazuju da je riječ o formiranom umjetniku, dok izuzetan kolorit upućuje na činjenicu da je đak venecijanske akademije. " (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter