Pazin daruje štedne žarulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladom bracnom paru Marini i Eriku Dobrili pazinski gradonacelnik Renato Krulcic darovao je paket od osam štednih žarulja, jednu rucnu led svjetiljku te edukativne brošure. Tim je cinom najavljen novi projekt Grada Pazina koji ce se provoditi u sklopu nacionalnog projekta sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama. Marina i Erik zahvalili su se na daru dodajuci da ce im komplet štednih žarulja dobro doci, ali i da ce ih podsjecati na to da s energijom treba racionalno gospodariti.

Uvodno je Krulcic podsjetio da je Grad potpisnik Energetske povelje, a lani je zapoceo s implementacijom sustava gospodarenja energijom koji u našoj zemlji provodi nacionalni ured Agencije Ujedinjenih naroda za razvoj. Stoga su na najfrekventnijim mjestima u gradu postavljene informativne ploce sa svim relevantnim informacijama o racionalizaciji potrošnje energije, a u zgradi gradske uprave otvoren je ured namijenjen besplatnom informiranju i edukaciji gradana o energetskoj ucinkovitosti. Krulcic je naglasio da Grad ulaže velike napore u provodenje sustava gospodarenja energijom koji se temelji na registru zgrada, provedbi energetskih pregleda objekata te uvodenju i korištenju informacijskog sustava za gospodarenje energijom, u koji je ukljuceno 17 objekata u gradskom vlasništvu.

U zgradi gradske uprave od lipnja 2010. mjeri se tjedna potrošnja energenata, a zahvaljujuci njoj Ured za gospodarenje energijom kontrolira i planira buducu potrošnju. Zahvaljujuci tome utrošak energenata u zgradi gradske uprave smanjen je za pet posto na godišnjoj razini. Iduci je zahvat dogradnja zgrade djecjeg vrtica i zamjena postojece gradevinske stolarije suvremenijom, što ce u konacnici za 20 posto smanjiti utrošak energenata u vrticu, zakljucio je Krulcic.

Daniel Maurovic, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uredenje i graditeljstvo, dodao je da se Grad u ovaj projekt ukljucio zahvaljujuci nacionalnom projektu sustavnog gospodarenja energijom koji se temelji na protokolu iz Kyota po kojem su sve zemlje potpisnice, a medu njima i Hrvatska, prihvatile obavezu da do 2012. za pet posto smanje emisiju staklenickih plinova. Ovakvim projektima, darivanjem mladih bracnih parova štednim žaruljama, nastoji se mlade potaknuti na štednju i racionalnije korištenje energije.

"Pazin je školski primjer uspješnog provodenja projekta sustavnog gospodarenja energijom", rekla je Anita Klanac, regionalna koordinatorica projekta. Važnost ovog projekta je što provodenje aktivnosti u konacnici pridonosi cuvanju planeta za buduca pokoljenja, jer energetska ucinkovitost pridonosi racionalnom gospodarenju energentima i manjem iskorištavanju resursa. (Napisao i snimio M. RIMANIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter