Pazin: Danas počinje 17. Istrakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 17 sati u pazinskom Spomen domu počinje trodnevna 17. po redu konvencija znanstvene fantastike i fantasyja Istrakon, koju u suradnji s pazinskim udrugama i ustanovama organizira udruga Albus. Ovogodišnji Istrakon tematski je posvećen mističnoj Skandinaviji, a tema će osim vizualnim identitetom biti pokrivena i s više predavanja, izložbi, atraktivnih zabavnih i avanturističkih igara te drugim sadržajima povezanima s Vikinzima i vikinškom mitologijom.

Danas, prvog dana konvencije na programu su, uz brojne zabavne igre i kvizove, predavanja Ratka Martinovića o psihodelicima kao prozoru u fantaziju (18 sati), Frane Babića o vikinškim štitovima (20 sati) i Aleksandra Žiljka o 1950-ima kao zlatnom dobu američkog SF filma. Sutrašnji program donosi predavanja Marka Fančovića o SF piscu Cordweineru Smithu (12 sati), Sandra Fanellija o međuutjecaju tehnologije i klime (13.30 sati), Davora Horvatića o otkriću gravitacijskih valova (17.30), Korada Korlevića o Plutonu i istraživanjima svemira (21.30) i mnoga druga.

Subotnje popodne na Istrakonu bit će i u znaku cosplaya odnosno izbora najboljih SF i fantasy kostima, koji će kulminirati defileom od 19.30 sati i proglašenjem najboljih u 20.30 sati. Od književnih programa najavljena su predstavljanja fantasy romana "Moć Albiura" mlade spisateljice Darije Keršić, novog broja časopisa Sirius B te 15. istrakonske natječajne zbirke "Igra pričina". Kraći prijepodnevni program sastoji se od još igara te od predavanja Davora Horvatića o fizikalnom pogledu na nastanak života na Zemlji (12 sati).

Tijekom tri konvencijska dana svoje će radionice za djecu i mlade održavati i pazinsko Društvo Naša Djeca, pulska udruga Zaigrana koza, nakladnici i antikvari ponudit će na prigodnom sajmu knjige fantastičnih žanrova, a predstavit će se i izrađivači nakita, suvenira te rekvizita za fantastične igre. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter