Pazin: Članovi Happy enda prošetali s psima iz azila


Članovi pazinske udruge Happy end danas su se prvi put masovno predstavili sugrađanima prošetavši gradskim ulicama tridesetak pasa iz skloništa za napuštene životinje u Lokama pokraj Pazinčice. Tridesetak članova, simpatizera i prijatelja udruge krenulo je od Loka pješice, svaki vodeći po jednog psa, prema centru grada, zadržavši se u kratkom predahu na Trgu slobode, i zatim se prošetavši natrag do skloništa.

- U skloništu trenutačno brinemo o pedesetak pasa, ali u šetnju nismo poveli one koji su premaleni, prestari ili bolesni. Ovo je prvi put da smo organizirali ovakvu šetnju, ali ubuduće namjeravamo pse iz skloništa na ovakav način prošetati barem jednom mjesečno, rekla nam je potpredsjednica udruge Happy end Mae Isaksson.

Za pse u skloništu su ovakve šetnje važne ne samo zato da se razgibaju, već i radi njihove socijalizacije, da se priviknu na ljude, na gradske ulice i na promet, saznajemo također od članova udruge. To je naravno i prilika da nezbrinute pse vide i njihovi mogući udomitelji, pogotovo simpatične mješance koji se najteže udomljuju, jer neki od njih su u skloništu već četiri godine, dok rasni psi nove vlasnike pronalaze već za nekoliko dana.

- Najteže je udomiti crnog psa, bez obzira na pasminu, kažu nam također ovi prijatelji pasa. U sklonište se inače dovoze izgubljeni ili odlutali psi bez poznatog vlasnika, ali ima i slučajeva da ih vlasnici dovoze kada se, zbog selidbe ili drugih razloga, o njima više ne mogu brinuti, a donose i štence koje nemaju kome pokloniti.

Pazinsko sklonište inače može primiti do pedesetak pasa, kapacitet je često popunjen, pa se stoga svi koji žele udomiti psa pozivaju da se jave udruzi Happy end da bi još poneki od ovih ljubimaca doživio i svoj vlastiti happy end. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter