Pazin će ugostiti Festival hrvatskih kazališnih amatera


Predstojećeg vikenda, od 20. do 22. svibnja, u Pazinu će se održati prvi dio programa 56. FHKA- Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Pazin i Maistre d.d. Više od 250 zaljubljenika u kazališnu umjetnost iz raznih krajeva Hrvatske nastupit na sceni pazinskog Spomen doma. Tijekom tri dana publika će imati prilike besplatno pogledati čak 12 predstava, koje su u konkurenciji od čak 180 prijavljenih, odabirom festivalskog izbornika izborile nastup na ovogodišnjem Festivalu.

Predstave za svačiji ukus

Kazališta i kazališne skupine iz Rijeke, Bjelovara, Đurđevca, Čakovca, Viljeva, Požege, Novog Marofa, Tuhlja, Jastrebarskog, Zeline, Vinkovaca i Siska izvest će predstave različitih poetika. Na programu su predstave za svačiji ukus, tako će pazinske mališane zacijelo razveseliti predstave "Mala sirena" u izvedbi Bjelovarskog kazališta, baletna predstava "Čarobni dječji kutak" Baletnog studija Jastrebarsko i "Alisa", plesna predstava prema bajci Alisa u zemlji čudesa u izvedbi Plesnog i baletnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska.

Odrasli će moći pogledati "Probudi se Kato" Milana Grgića u izvedbi Dramske družine KUD-a "Naša lipa iz Tuhlja", "Audiciju" Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA, "Teštamenat" prema tekstu Pere Budaka u izvedbi Kazališta Nova scena iz Vinkovaca, te vodvilj Francisa Vebera "Večera s carem" u izvođenju Gradskog kazališta Đurđevac. Kazališna grupa Viktora Cara Emina iz Rijeke izvest će farsu Luka Paljetka "Govori mi o Augusti", Dramska sekcija KUD-a "Požeška dolina" iz Požege izvest će predstavu "Jamac", a Dramska skupina KUD-a "Marof" iz Novog Marofa predstavit će se predstavom o predsvadbenim običajima pod nazivom "Ogledi".

Nagrade u devet kategorija

Za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce Dramski studio DADA kazališne družine Pinklec i Centar za mlade Čakovec izvest će predstavu "ZOO!" koja progovara o trenutačnim problemima tinejdžera u društvu. Predstava se temelji na iskustvima glumaca Dramskog studija DADA i liječnika školske medicine s područja maloljetničke ovisnosti, a zajednički je projekt Dramskog studija DADA KD Pinklec, Centra za mlade – CeZaM Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

Sve festivalske predstave pratit će i vrednovati stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Vesna Tominac Matačić, glumica, Anica Tomić, redateljica i Igor Ružić, kazališni kritičar. Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama bit će dodijeljene festivalske nagrade u devet kategorija. Ove se godine nacionalni Festival s 56-godišnjom tradicijom održava u dva dijela: prvi u Pazinu, a drugi u Vodicama od 27. do 29. svibnja.

Održavanje 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera pomogli su i podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Pazin, Maistra d.d., Šibensko-kninska županija, Grad Vodice, Turistička zajednica Grada Vodica i Podravka d.d. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter