Pazin će iduće godine raspolagati s 83,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazinski vijećnici su nakon dva čitanja i javne rasprave jednoglasno prihvatili prijedlog Proračuna grada Pazina za 2018. godinu u planiranom iznosu raspoloživih sredstava od 83,5 milijuna kuna. Usporedno s time prihvaćena je i projekcija proračuna za 2019. godinu u iznosi 109,6 milijuna kuna. Budući da se u toj godini planira započeti gradnja doma za starije i nemoćne u Pazinu, za koji će se Grad kreditno zadužiti za 20 milijuna kuna, gradski je proračun za toliko i povećan u odnosu na uobičajenih osamdesetak milijuna kuna.

Prema odjelima gradske uprave najviše i to s 42,2 milijuna raspolagat će Upravni odjel za samoupravu upravu i društvene djelatnosti, s 18,7 milijuna kuna raspolagat će Upravni odjel za gospodarstvo financije i proračun, s 17,9 milijuna kuna raspolagat će Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, a Ured grada s 4,6 milijuna kuna. Putem Upravnog odjela za samoupravu upravu i društvene djelatnosti financije ostvaruju proračunski korisnici. Među njima najviše novaca i to 11,5 milijuna kuna planirano je za Dječji vrtić "Olga Ban". Za Osnovnu školu Vladimira Nazora, kako je pojasnila pročelnica Nevija Srdoč, planirano je 10,1 milijuna kuna, za Pučko otvoreno učilište 3,5 milijuna kuna, za Gradsku knjižnicu milijun kuna, za Muzej grada Pazina 973 tisuće kuna i za Mjesne odbore 794 tisuće kuna.

Rekonstrukcija igrališta čeka odobrenje

Prije prihvaćanja proračuna za iduću godinu vijeće je izglasalo treće izmjenama za 2017. godinu kojima se predlaže se smanjenje prihoda i primitaka za 20,18 milijuna kuna odnosno 20,45 posto   u odnosu na plan, te smanjenje rashoda i izdataka za 20,18 milijuna kuna ili 20,62 posto. Nakon ovih izmjena prihodi i primici iznose 78,52 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 77,70 milijuna kuna, pojasnila je Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo financije i proračun Grada Pazina. Najveći dio smanjenja odnosi se na projekte za koje nisu osigurana financijska sredstva iz vanjskih izvora ili se investicije prenose u 2018. godinu kao što su: rekonstrukcija nogometnog igrališta i atletske staze u iznosu od 9,26 milijuna kuna za što se čeka Odluka o financiranju iz Programa ruralnog razvoja, rekonstrukcija Dječjeg Vrtića Olga Ban Pazin za što čeka 740 tisuća kuna također prema očekivanoj Odluci o financiranju iz Programa ruralnog razvoja, te rekonstrukcija područne škole Tinjan, jer će ta investicija najvećim dijelom biti izvršena u 2018. godini.

Pročistač (ni)je uzrok zagađenja Pazinčice

Prije izglasavanja proračuna za iduću godinu i rebalansa aktualnog proračuna u bloku vijećničkih pitanja vijećnica Suzana Jašić upoznala je vijeće s, kako je rekla ispuštanjem fekalija u bujicu Šaltarija, a time u Pazinčicu i Pazinsku jamu. Građani, kaže, smatraju kako ta voda može dotjecati i s pročistača otpadnih voda Pazina koji je smješten u blizini. Vijećnik Valter Milohanić smatra kako se za kišnih dana zbog postojeće premosnice bazeni s otpadnom vodom, kao dio pročistača, ispiru kišnicom i to sve na kraju završava u Pazinčici.

Mirjana Galant, voditeljica pročistača i zamjenica pazinskog gradonačelnika odgovorila je kako ne zna ništa o navodnoj premosnici u sustavu pročistača. Odbivši bilo kakvu mogućnost da se donji bazen može ispirati oborinskom vodom.

- Nakon dojave o onečišćenju Šaltarije policijski je službenik došao do pročistača i zajedno smo obišli cijelu uređaji i vodotok Šaltarije. Ustanovljeno je da s uređaja nije izlazila nikakva voda, jer za njeno ispuštanje nije bilo dovoljno dotoka. Prilikom obilaska Šaltarije ustanovljeno je da je voda smećkasta, ali i da nije sadržavala ljudske fekalije, odgovorila je Galant. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter