Pazin: 80.000 kn može spasiti kino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne želim da se kinoprikazivacka djelatnost u Pazinu ugasi, kaže Tomislav Cubric, predsjednik Upravnog vijeca pazinskog Puckog otvorenog ucilišta. Osobno je, kaže, s Edijem Kajapicem, sad vec bivšim kinooperaterom, nastojao iznaci rješenje za kinoklub Twin Peaks, koji je 29. veljace prestao s radom i tako zakljucio stoljece kina u Pazinu. Nažalost troškovi poslovanja postali su preveliki, pa se Kajapic više nije mogao nositi s njima i stoga se odlucio na zatvaranje kina.

Cubric se zalaže za to da se kinoprikazivacka djelatnost iz stare kinodvorane premjesti u Spomen dom, tocnije u njegovu veliku koncertnu dvoranu, koja ima kinokabinu s dva, kaže, ispravna projektora s kojih se mogu projicirati 35-milimetarski filmovi. Nažalost dvorana nema ni platno ni razglas. Stoga bi oko 80 tisuca kuna trebalo uložiti u nabavu platna, a znatan novac i u razglas.

Kada je postalo jasno da Kajapic namjerava zatvoriti kino, POU je dao zahtjev Ministarstvu kulture za ukljucenje kinodvorane u Spomen domu u nacionalni projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivaca i digitaliziranja hrvatskih nezavisnih kinodvorana. Cubric se nada prihvacanju zahtjeva koji bi omogucio prikazivanje filmova u modernoj tehnologiji pa ljubitelji filma više ne bi morali putovati u druge gradove u CineStar ili kina koja raspolažu suvremenom tehnologijom.

Smatra da bi upravo suvremena tehnološka unapredenja, koja bi se instalirala u Spomen domu, vratila ljude u kino. Bez novih ulaganja teško ce u Pazinu profunkcionirati kino, koje u suvremenom društvu ima važnu ulogu, bez obzira na to što je tehnologija ucinila film lako dostupnim. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter