"Pazi što jedeš" posvećen zdravoj prehrani djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrto izdanje manifestacije "Pazi što jedeš", u organizaciji Etnografskog muzeja Istre i udruge ekoloških proizvođača Istre "Istarski Eko proizvod" održat će se u Domu hrvatskih branitelja 14. i 15. studenog. Riječ je o manifestaciji koja se sastoji od niza stručnih predavanja, radionica i okruglog stola na temu tradicijske i ekološke prehrane i sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača.

Nakon prošlogodišnjih urbanih vrtova ove je godina središnja tema manifestacije zdrava prehrana djece. Može li dijete biti odgovorno za ono što jede? Znači li to da je epidemija pretilosti u dječjoj dobi dokaz nebrige za našu djecu? samo su neka od pitanja na koje će se pokušati odgovoriti, navode organizatori naglašavajući zabrinjavajući podatak da je u Hrvatskoj u razdoblju od 2005. do 2009. godine 15,2 posto pregledane školske djece imalo povećanu tjelesnu masu, a čak 11,2 posto bilo pretilo.

- Na četvrtoj manifestaciji "Pazi što jedeš" poseban naglasak želimo staviti na zdravu prehranu djece koja će tako, na samom početku svog života, steći zdrave navike te potrebno znanje koje će im omogućiti kvalitetniji život. Tradicijska, regionalna, zdrava hrana bitan je preduvjet za razvoj zdravog pojedinca, ali i zajednice. Na neposredan i interaktivan način putem brojnih radionica, interdisciplinarnih predavanja i okruglog stola potaknut ćemo raspravu o tome koliko se zdravo i regionalno (tradicijski) djeca hrane u vrtićima i školama, doznajemo od Vanje Valić, koordinatorice za odnose s javnošću. Dodaje da će se na manifestaciji održati i stručna predavanja na temu prehrane u djetinjstvu u Istri od druge polovice 20. stoljeća pa do danas kojima se želi pokazati što se promijenilo, a što nije u prehrani, s kakvim su se problemima suočavali roditelji tada i danas, odnosno koliko se pazi na zdravu prehranu tijekom zadnjih 60-ak godina.

Posebnost ove manifestacije je, kako doznajemo, interdisciplinarni pristup istraživanju i prenošenju znanja o hrani. Naglasak se stavlja na lokalnu i ekološku proizvodnju te njenu konzumaciju. Stoga su ove godine na manifestaciju pozvani razni stručnjaci kako bi predstavili svoja istraživanja i iskustva vezana uz tradicijsku prehranu, uz odgoj, te uz konzumaciju zdrave, lokalne hrane u obitelji i odgojno-obrazovnim institucijama. Kako veli Valić ciljevi manifestacije su pokušati razviti navike redovite konzumacije zdravih obroka kod kuće, u vrtićima i školama, naglasiti važnost regionalne (tradicijske) prehrane u odgojno-obrazovnim institucijama te uvesti raznovrsne (zdrave i regionalne) jelovnike u vrtićima i školama kao i očuvati znanje uzgoja tradicijskih namirnica i pripremanja tradicijskih i zdravih jela Istre i Hrvatske. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter