"Pazi što jedeš" o tradicijskoj i ekološkoj hrani

Detalj s prošlogodišnjeg sajma održanog u Pazinu (J. PREKALJ)
Detalj s prošlogodišnjeg sajma održanog u Pazinu (J. PREKALJ)

Manifestacija tradicijske i ekološke prehrane "Pazi što jedeš" održat će se u Puli, ovaj petak i subotu, 8. i 9. studenog, u Domu hrvatskih branitelja, od 10 do 19 sati. Ovu manifestaciju već treću godinu za redom organizira Etnografski muzej Istre u suradnji s Udrugom registriranih ekoloških proizvođača Istarske županije - Istarski eko proizvod te uz pomoć Zelene Knjižnice - projekta Društva bibliotekara Istre.

Voditeljica projekta Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre na konferenciji za novinare predstavila je dvodnevnu manifestaciju koja, kako je navela, jača svijest o nužnoj suradnji između malih proizvođača tradicijske i ekološke hrane i lokalne zajednice, promovira očuvanje starih sorti sjemena i načina uzgoja hrane te potiče prenošenje znanja u vidu pripremanja tradicijskih jela na radionicama.

- Tematski će se ove godine staviti naglasak na pitanje uzgoja i konzumacije zdrave, regionalne, hrane u gradovima. Naglasak stavljamo na sve one pojedince i grupe koji se pasionirano bave podizanjem i širenjem svijesti o zdravoj i tradicijskoj prehrani, bilo svojim djelovanjem u zajednici, edukacijom, organizacijom predavanja, festivala, putem dokumentarnih filmova, časopisa, web portala posvećenih prvenstveno zdravoj hrani, naglasila je Kocković Zaborski te nadalje pojasnila da je "Pazi što jedeš" manifestacija koja se sastoji od stručnih predavanja na temu tradicijske i ekološke prehrane, radionica tradicijske prehrane i sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača te izložbe i razmjene sjemena starih sorti biljaka.

Središnja tema ove su godine gradski i društveni vrtovi o čemu će govoriti mnogobrojni gosti. Brojna zanimljiva predavanja - od onog o gradskim i društvenim vrtovima, preko prehrambenog suvereniteta u svijetu i Hrvatskoj pa sve do predstavljanja klastera ekološke poljoprivrede i grupa solidarne razmjene, organizirana su uz pomoć Društva bibliotekara Istre, u sklopu projekta Zelena knjižnica i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, u sklopu projekta COHEIRS.

Manifestacija ima regionalni i nacionalni karakter zbog sudjelovanja sudionika iz Istarske, ali i ostalih hrvatskih županija. Tako je Daniela Gašpar, koordinatorica sajmenog dijela manifestacije, predstavila certificirane eko-proizvođače koji će sudjelovati na sajmu iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, a koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode.

Naglasivši da je riječ o najvećem eko-sajmu u Istri, navela je i da će posjetitelji na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. Inače, svečano otvorenje sajma zakazano je u petak, 8. studenog u 13 sati. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter