Pazi što jedeš: Najveći sajam ekoloških proizvoda

U sklopu manifestacije održava se najveći sajam eko proizvoda (N. LAZAREVIĆ)
U sklopu manifestacije održava se najveći sajam eko proizvoda (N. LAZAREVIĆ)

Etnografski muzej Istre i udruga Istarski Eko Proizvod organiziraju ove godine 5. manifestaciju "Pazi što jedeš" koja se sastoji od sajma ekoloških proizvoda, radionica za djecu i odrasle te stručnih predavanja, a svake godine okuplja sve veći broj sudionika, proizvođača i posjetitelja. Ovogodišnji program iznijela je Tanja Kocković Zaborski, voditeljica projekta "Pazi što jedeš" i kustosica Etnografskog muzeja Istre.

Kako veli, tijekom ovih pet godina obrađene su teme kao što su prevencija i prehrana osoba sa šećernom bolešću, istraživanje i prezentacija teme prehrane u muzejima, način uzgoja i konzumacija hrane u urbanim sredinama (urbani i društveni vrtovi), hrana i djetinjstvo (nekada i sada) - s posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja.

- Ovogodišnja, peta manifestacija, posvećena je temi tržnica. Tržnice su mjesta, ne samo od povijesne i ekonomske važnosti, već i mjesta gdje se odvija neposredna komunikacija sela i grada, poljoprivrednika i kupaca. Poseban naglasak stavit ćemo na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida, veli Kocković Zaborski te dodaje da u skladu sa sve većom brigom današnjeg čovjeka o svom zdravlju takve tržnice imaju iznimnu važnost u gradskoj ponudi zdrave prehrane. Posebno je zanimljiva činjenica, napominje, da je ideja o solidarnim eko tržnicama nastala upravo u Puli.

Tijekom subote i nedjelje održavat će se, veli, radionice za djecu - radionica "Pašta po starinski", radionice pripovijedanja koje će održati suradnice iz udruge "Pusti priču", radionice izrade lampiona koje će održati suradnice iz udruge Waldorf te radionice sađenja i pletenja za odrasle. Predavanja će pak obuhvatiti teme poput privilegije kupovanja lokalnog - tržnica Dolac (Zagreb), solidarne eko tržnice Pula, zelene tržnice u Zadru, povijesti riječke tržnice, prezentiranje zajedničke poljoprivredne politike i programa ruralnog razvoja 2014.-2020., ekonomiji koja je bolja prema lokalnoj zajednici.

Na pitanje zašto se manifestacija odvija vikendom, a ne kao proteklih godina u petak i subotu, Kocković Zaborski navodi da su se željeli prilagoditi potrebama posjetitelja i proizvođača na sajmenom dijelu manifestacije.

Naime, u sklopu manifestacije organizira se najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj sa čak 50-ak izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije. Više informacija o programu manifestacije može se naći na www.pazistojedes.com ili na njihovoj facebook stranici. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter