Paz i Belaj, gotovo zaboravljeni krajevi Istre


Dok još Ipsilon nije bio izgrađen, ako smo putovali autom prema Učki i zapadnim dijelovima Ćićarije put nas je uvijek vodio do Cerovlja i dalje strmom i uskom cestom kroz Paz i Afriće u dolinu Boljunskog polja i dalje. Gotovo zaboravivši taj kraj koji je kao i svaki kutak Istre na svoji poseban  način lijep i zanimljiv, sa bogatom poviješću, kulturnom baštinom i prekrasnom prirodom krenimo na lijep izlet čisto radi uživanja i istraživanja za mnoge možda nepoznatog kraja.

U Paz je moguće doći iz dva pravca, iz  Boljunskog polja ili iz Cerovljaviše pravaca najlakše doći iz Cerovlja Mnogima će možda biti zanimljiviji ili bliži pristup vožnjom cestom Vozilići – Tunel Učka, a tu treba kod Šušnjevice skrenuti prema mjestu Letaj i dalje uzbrdo cestom prema Cerovlju. Ja ću se držati onoga što mi je poznatije, a to je dolazak iz Cerovlja. Nakon što pređete željezničku prugu samo nastavite starom cestom prema Pazu. Kroz Paz vozite oprezno i polako, rub ceste često znači i ulaz u kuću, bez kolnika, što daje neki poseban šarm ali ipak nemojte juriti ni žuriti. Paz je nekada bio važno strateško mjesto iznad Boljunskog polja. Spominje se još u 12tom stoljeću. Kaštel obitelji Walterstein sigurno će vam privući pažnju. Donedavno obrastao u bršljan trenutno je u fazi restauracije te i danas plijeni pažnju svojim čarobnim izgledom. Tu je i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalaze djelomično očuvane slike majstora Alberta iz 1461 godine. Još mnoge zanimljivosti, lijepe poglede i povijesne spomenike koje pričaju priče o burnoj i zanimljivoj povijesti Paza naići ćete uz put. Raspitajte se i pomalo istražujte i sami. Nakon obilaska Paza svakako se uputite do dobro očuvanog ladanjskog dvorca Belaj. Pogled na dvorac i vinograde, a u pozadini vrhove Šikovac i Sisol  koji se uzdižu iznad Čepićkog polja jedan je od ljepših pogleda koji spajaju prirodu, povijest i sadašnjost koji u Istri možete naći. Belaj ne morate tražiti. U centru Paza postoli putokaz za Belaj i Letaj, te samo skrenite cestom i dvorac će vam se sam nakon par kilometara pokazati u svom punom sjaju. Dvorac, nekada i malo naselje oko njega tvore jedinstvenu graditeljsku cjelinu i kao takav predstavlja kulturnu i povijesnu baštinu Republike Hrvatske. Danas je dvorac prodan, navodno Ruskom političaru, kome je po pričanjima jedna od motivacija za kupnju bila i njegovo prezime – Belaj.

Po današnjem izgledu Belaj je dobro očuvan  s prizemljem dva kata i parkom,  te okružen s oko 110 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, na kojem su danas vinogradi. Od dvorca put vas vodi dolje prema Letaju i cesti Labin – Učka ili istim putem natrag. U okolici ima dovoljno konoba, seoskih turističkih domaćinstava  sa odličnom ponudom hrane i pića pa ukoliko ste u mogućnosti priuštiti si i taj užitak, zašto da ne. Upotpuniti će doživljaj.

Ugodan vikend

Jure Vojak








Podijeli: Facebook Twiter