Pavuna: Više nema ni pravde ni istine

I previše smo izmanipulirani i hipnotizirani od šačice bankaroida
I previše smo izmanipulirani i hipnotizirani od šačice bankaroida

Jednog od najpoznatijih hrvatskih fizičara sa svjetskom i zavidnom reputacijom, dr. Davor Pavuna, koji je široj, domaćoj populaciji postao poznat i kao savjetnik najmoćnijeg čovjeka na svijetu, američkog predsjednika Baracka Obame, zatekli smo u Rovinju, u obiteljskoj kući i, kako veli, njegovom drugom domu i razgovarali o životu, smislu, problemima današnjice i kako ih prevladati.

- Promjene su spore, a nerijetko dolaze i (pre)kasno…

- Upravo u tome je izazov za sve nas, za našu djecu, buduća pokoljenja… Odgoj i obrazovanje mladih koji su hrvatsko sutra kao civilizacijska budućnost, o njima treba razmišljati i dati im šansu. A hoćemo li to učiniti, odgovor leži u nama. Osobno, uvjeren sam da je sada i odmah pravo vrijeme. I previše smo izmanipulirani i hipnotizirani od šačice bankaroida, planetarno financijski terorizirani od grupe imperijalista, te globalno zatvoreni u ZOO-vrtove od strane političara koji služe tim centrima manipulacije. Sada je dosta.

- To kažete Vi ili…

- Ne, to kaže svaki normalan čovjek, moja djeca, moji studenti. Uz to i mnoge su se Vlade probudile, od Velike Britanije do Kine, Rusije, Indije, Brazila… Jer u cijelom "planetarnom selu" više nema ni pravde ni istine. Ljudi postaju svjesni da se nagomilani dugovi raznih zemalja nikada neće vratiti iz razloga što su ustvari virtualni i besmisleni i služe dominantno za stvaranje profita manipulativne manjine. U tome svemu nema ni "p" od pravde, niti "i" od istine, a o ljudskosti i ljubavi da i ne govorimo. Na sreću, revolucija svjesnih pučana svijeta je u tijeku s ciljem da se oslobodimo profita i manipulacije, kaže dr. Pavuna i dodaje da bi pravedna raspodjela resursa i dobara dovela do uspostave empatije, pravednosti i ljubavi među ljudima.

- Što konkretno i ponaosob možemo učiniti?

- Smanjiti uništavanje prirodnih resursa, prvenstveno vode, besmislenog akumuliranja stanova, automobila, kuća. .. Vratimo se na početak. Počnimo uživati u životu, malim stvarima koje nas okružuju - lijepom danu, dobrim prijateljima, čaši vode na stijenama u Rovinju…

- Ako je sve to tako jednostavno, a čini se da jest, zbog čega ovo što sada pričate zvuči kao utopija?

- Zato jer smo dopustili da nas dominantno vode prosječni, čak štoviše netalentirani ljudi. Biti lakom i biti pohlepan - taj je izbor lakši i ne zahtijeva studijski rad i istinsko znanje. Slažem se s vama da su promjene jednostavne i logične, a nikako s tvrdnjom da je to utopija. Uzmimo primjer u našoj zemlji. S jedne strane ekonomija i politika nula bodova, sport i sportaši čista desetka. Kako je to moguće? Zato jer nas u ovom drugom segmentu vode profesionalci i znalci. Pitam vas samo koliko bi jedan Rudić (kapetan vaterpolo reprezentacije) trajao da ne zna što radi. Tjedan, mjesec? Eto, samo taj princip rada i razmišljanja treba se preseliti i u politiku. Umjesto samodopadnih polikanata, ulizica, klijentelista, jednostavno, trebamo pametne, sposobne i velikodušne ljude. (Razgovarala Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

INTEGRALNI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter