Pavuna: Kolektivno su nas uvjerili da smo u krizi


"Kolektivno su nas uvjerili da smo u krizi i dobili smo neoliberalni faraonski imperijalizam. Nije istina da smo u krizi. Novac je virtualna kategorija od koje su bankaroidi s Wall streeta napravili igru derivacije - sto puta veći dug od stvarnoga i napunili svoje džepove.

Ova Orvelovska situacija novi je svjetski poredak u kojem faraoni manipulacijama žele od svih ostalih stvoriti proletarijat. Ako se svi skupa ne probudimo ne možemo to riješiti", mesijanski je poručio fizičar Davor Pavuna sinoć u prepunom Boćarskom domu u Puli.

Nikad posjećenije predavanje, koje je okupilo oko 400 znatiželjnika organizirala je premanturska udruga Fenoliga.

Pavuna je ukazao i na eksponencijalni porast hrvatskog vanjskog duga i to nakon privatizacije banaka, što nije slučajno, već dio plana bankaroida i vanjskih centara moći, smatra on.

"Hrvati su među prvih deset ili 20 nacija u nogometu, skijanju i na mnogim drugim poljima. Kako to da smo u gospodarstvu na 56 mjestu", pita se Pavuna i zaključuje da se dogodila sabotaža, optuživši partitokraciju koja nas vodi kao kretene.

"Moramo graditi novu civilizaciju na svakom nivou počevši od komunikacija. Najveća je prepreka tome aktualna manipulacija ljudima", poručio je.

"Čovjek nije samo tijelo nego stapanje morfogenetskog polja - od podsvijesti, cjelokupne svoje memorije, DNK...Ljudi su bića koje vide puno više od onoga u što smo odgojem uvjereni. Funkcioniramo i na višim dimenzijama, a neki ljudi, rođeni lideri, vide dramatično više - rađaju se s tim sposobnostima".

U tom kontekstu govorio je o potrebi reinterpretacije kategorija vrijeme i prostor. Ponovio je tvrdnju dr. Nele Sršen prema kojoj dnevno generiramo 60.000 misli od čega je 95 posto negativnih te pozvao prisutne da se trude izabrati barem 50 posto pozitivnih misli.

U više je navrata pozvao publiku da podijele ljubav i zajedništvo. Poruke ljubavi u interpretaciji znanstvenika, izgovorene su ponekad u propovjedničkom tonu, a dijelom u stilu estradnog zabavljača. U maijci s Teslinim likom pršteći dosjetkama, ali i podilazeći publici ustvrdio je u jednom trenutku da je ovo bolje nego Severina.

"Ja plešem kako vi vibrirate", rekao je publici na početku predavanja. "Počinjemo funkcionirati zajedno. Na razini atoma mi smo se po službenoj znanosti već "pošmajhali." Shvatili ste valjda da je ovo grupnjak", nasmijao je prisutne.

"U komunikaciji riječi su samo 7 posto poruka koje prenosimo" te podsjetio na podsvjesnu razinu komunikacije, što žene odavno intuitivno znaju.

Voda za Pavunu ima posebno značenje, a ona je i tema njegovog znanstvenog rada i društvenog angažmana. Govorio je o važnosti izvorske vode za zdravlje te o važnosti biološke hrane i "pokakanih jaja koja kupuje kod seljaka". Pozvao je publiku da odaberu zdravu hranu direktno od proizvođača pa će tada moći bojkotirati farmaceutsku industriju, na što je zaradio pljesak.

Govoreći o hrvatskim resursima akcentirao je potrebu ulaganja u obrazovanje mladih. Treba obrazovati manje društvenjaka, a više inženjera, jer svako društvo mora imati barem 1,5 posto inženjera koji su u stanju realizirati osmišljeno.

U kontekstu krize zaključio je u svoju korist:  "Ne mogu mravi u mravinjaku riješiti krizu. Mora doći mrav izvana koji vidi, a ja vidim. (Jasna ORLIĆ(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter