Pavić: Ovakve konferencije neophodne za razvoj Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umag je u nedjelju postao domaćin najistaknutijih svjetskih znanstvenika i ekonomista. U hotelu Sol Melia Coral započela je prva Svjetska međunarodna konferencija "Agenda 2030: Ekonomija u svijetu promjena".

Skup je otvorio i moderirao Dejan Kovač, mlad znanstvenik, prvi Hrvat zaposlen kao profesor na prestižnom sveučilištu Princeton u SAD-u, koji je istaknuo da su globalne ekonomske promjene u posljednjem desetljeću bile glavni motiv za održavanje ove konferencije na kojoj će se u dva dana predavanja i diskusije govoriti o brojnim temama: migrantima, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, nejednakosti, održivom razvoju, ljudskom kapitalu, obrazovaju, ekonomskom rastu, pravima radnika, demokraciji, korupciji, zdravstvu, demografskim promjenama... Na konferenciji sudjeluju predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu, Tirani, Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, Exeter, Hokkaido, te iz hongonkoškog Ligniana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Sudjeluju predstavnici Akademske institucije GERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, Sveučilišta u Vilniusu te drugi eminentni predavači.

Velik značaj

- Inicijatori i organizatori Konferencije su hrvatski mladi ekonomisti i znanstvenici okupljeni u Eksperimentalnom znanstvenom laboratoriju (eXEL) i Jadranskoj ekonomskoj asocijaciji (AEA), nedavno osnovanim kao nevladine organizacije. Stoga je uistinu riječ o prvoj znanstvenoj konferenciji s područja ekonomije koja se održava u Hrvatskoj, pa je od osobitog značaja za hrvatske znanstvenike i ekonomiste. AEA je zaslužna što na konferenciji prisustvuju i tri istaknuta ekonomista iz SAD-a, Alan Krueger, savjetnik za financije bivšeg predsjednika Obame, Joshua Angrist i Henry Farber, rekao je Kovač.

U ime Hrvatske vlade prisutne je pozdravio Ministar rada Marko Pavić istaknuvši da je održavanje ovakvih konferencija neophodno za razvoj Hrvatske, a posebno u današnjem trenutku kad Vlada priprema niz mjera nužnih za revitalizaciju tržišta rada i pomoć nezaposlenima.

Govornicima se pridružio Garry Jacobs, izvršni direktor Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

- Poznato je da je ekonomija danas tek mali dio globalne slike svijeta i zato sam zadovoljan što će na konferenciji biti obuhvaćene različite teme od kojih svaka pojedinačno utječe na globalnu svjetsku ekonomiju. Uvjeren sam da ćemo steći nova znanja koja će utjecati na buduća promišljanja ekonomije u svijetu promjena, naglasio je Jacobs.

Mnogo je fizičara bilo istaknutih ekonomista, od kojih je Jan Tinbergen bio i dobitnik prve Nobelove nagrade za ekonomiju, stoga ne čudi da je konferenciji u Umagu prisustvovao i istaknuti hrvatski znanstvenik, fizičar, prof. dr. Boris Podobnik, sa sveučilišta u Bostonu.

Korupcija

- Danas se u Hrvatskoj susrećemo s različitim problemima, ali jedan od vodećih u politici i ekonomiji je korupcija. Mnogi o tome govore i mnogo se toga zna, ali jednostavno nema mehanizma kojim bi se spriječila zlouporaba položaja i ovlasti. Za prevladavanje tog problema bitna je primjena znanstvenih saznanja iz ekonomske politike i implementacija u naše propise, što je jedan od ključnih razloga organiziranja ove konferencije, rekao je Podobnik.

U prvim redovima sjedio je još jedan fizičar, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, što je izazvalo pozornost znatiželjnika i dvojbu zbog njegove nazočnosti.

Odgovor je stigao nakon što ga je Dejan Kovač predstavio kao počasnog člana udruge Znanstveno eksperimentalnog laboratorija (eXEL), pozvavši ga za govornicu.

- Kao i svako dijete, tijekom odrastanja tražio sam svoje uzore. Prvi mi je bio slavni košarkaš Dražen Petrović, a s vremenom, kroz školovanje, to je postao Nikola Tesla. I danas naši mladi moraju imati svoje uzore, a ja sam siguran da se potencijal za izbor njihove životne karijere nalazi i među vama. Obrazovanje je ključno za razvoj i napredak, pa bez obzira što nema sluha za kvalitetnu provedbu kurikuralne reforme, vjerujem da će se stvari uskoro stubokom promijeniti. Prijeko je potrebno stvarati uvjete za ostanak naših znanstvenika u Hrvatskoj, jer dokazano je da mogu i znaju, ostvaruju izvanredne uspjehe u inozemstvu i oni su naše najveće blago, završio je u svome obraćanju Bernardić.

Projekcijom velike fotografije slavnog znanstvenika Nikole Tesle, stavljen je zaključak na uvod u prvi dan konferencije.

- Tesla je dao svjetlost životu u čitavom svijetu. Svojatali su ga Srbi, Hrvati i Amerikanci, a on je jednostavno bio čovjek od jednakog značaja za čitavo čovječanstvo, čovjek koji je sanjao i priželjkivao bolji život za svu djecu, sve one koji dolaze nakon njega. Fizika mora uvijek gledati u budućnost i stavljati čovjeka i njegovu dobrobit u središte zbivanja, što je cilj ovog našeg ekonomsko-znanstvenog skupa, istaknuo je Kovač. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter