Paveliceva kci dobila kucu, ali ne i Židovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Židovska opcina Zagreb (ŽOZ) iznimno je nezadovoljna tempom povrata oduzete imovine toj vjerskoj zajednici, ali i fizickim osobama koje toliko dugo cekaju da njihovi zahtjevi budu pozitivno riješeni da je to predsjednika ŽOZ-a Ognjena Krausa nagnalo na zakljucak da odugovlacenje nije slucajno.

- Procesi traju godinama, tužbe pa žalbe i tako dalje. Ono što mogu zakljuciti je da se ceka da ljudi umru pa da se ne treba ništa vratiti, kazao je Kraus na konferenciji za novinare u utorak.

Prema podacima ŽOZ-a, u vrijeme NDH, a potom i komunizma, oduzeto im je 11 zgrada u Zagrebu, dvije zgrade izvan Zagreba, šest gradilišta i jedna šumska parcela. Dosad im je djelomicno vracena jedna zgrada, jedno gradilište, polovica ulicnog lokala te "dva neuporabljiva stana u podrumskim prostorima oduzetih zgrada".

- Zakon je onemogucio detaljan povrat imovine, osobito za fizicke osobe, s obzirom na to da na povrat ima pravo samo prvi nasljedni red, kazao je Kraus.

To je za židovsku zajednicu problem jer su cijele obitelji stradale u Drugom svjetskom ratu. Upozorio je i na primjere kada su neki u vrijeme NDH grabežom došli do imovine, koju im je SFRJ oduzela, a onda su nakon 1991. godine "dobili natrag imovinu koja im nikad nije ni pripadala".

- Najeklatantniji primjer je kci Ante Pavelica koja je došla u jednu oduzetu kucu, istaknuo je.

Što se tice izmjena Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine, u ŽOZ-u smatraju da bi se trebao odnositi na imovinu oduzetu od 1941., a ne 1945. godine.


Podijeli: Facebook Twiter