Pavel Minev u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime poznatog bugarskog violinista Pavela Mineva bilo je mamac za publiku, koja je ispunila velebnu crkvu sv. Eufemije, pa su se prvi put na ovogodišnjem Ljetnom festivalu tražili dodatni programi koncerta. Minev je u Rovinj došao sa svojim bugarsko-makedonskim «Kvartetom Paganini». Sa njime su svirali Asparuh Kiortošev, kad druga violina, Jovan Bicevski na violi i Dragan Genovski na violoncelu.

Kvartet, a posebno Minev sa solo dionicama, izveli su zahtjevne skladbe sa majstorskim tehnikom i umijecem. Minev je svirao virtuozno, izvlaceci od svoje violine i najteže zvukove, što je pobudilo snažne emocionalne reakcije kod posjetitelja. Osjetivši duboko proživljavanje djela i ekspresivnost, publika je natjerala Mineva i njegov kvartet na tri bisa.

Minev, ocjenjivan kao suvremeni Paganini, je jedini stranac koji je postao solist Moskovske filharmonije i to u vrijeme dok je još bio student, a za ostvarenu karijeru u Rusiji dobio je državnu nagradu. Kao solist nastupao je na više od 40 premijera, svirajuci na svih pet kontinenata. Najznacajniji su mu solisticki nastupi na zatvaranju festivala u Columbiji i St. Petersburgu, gdje je nastupio pred 12 tisuca posjetitelja.

U «Kvartet Paganini» Minev je uvrstio svog sunarodnjaka Asparuha Kiortoševa i dva skopska glazbenika - Jovana Bicevskog i Dragana Genovskog. Zbog bliskosti jezika i kulture suradnja bugarskih i makedonskih glazbenika je cesta, pa i Kiortošev nastupa u skopskom ansamblu «In medias res», kojeg vodi naš Josip Šego.


Podijeli: Facebook Twiter