Paunovo oko načelo gotovo polovicu listova buže!

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Nakon ljetne i jesenske borbe s nametnicima, maslinarima u južnoj Istri predstoji borba s paunovim okom! Razvoju bolesti i nametnika pogoduje toplo vrijeme koje je zaista obilježilo cijelu ovu godinu.

Jučer smo u prostorijama udruge Agroturist u Vodnjanu prisustvovali analizi lista na zarazu te bolesti, kada su i očitovani zabrinjavajući rezultati - zaraženo je 47 posto lišća buže, najosjetljivije sorte na paunovo oko u našem podneblju, dok je znakove zaraze pokazalo 15 posto lišća leccina iz istog maslinika u Vodnjanu. Prag štetnosti, upozorio nas je Franko Raguž, voditelj stručne službe Agroturista, iznosi pet posto.

Do proljeća još dvije zaštite

Paunovo oko, najopasnija bolest u našim maslinicima, u početnoj fazi, kada je još moguće reagirati i zaštiti stabla, nije vidljivo golim okom. Stoga se tretira lužinom nakon čega se na licu lista, ukoliko je zaražen, pojavljuju manje ili veće tamne pjege. Kasnije se bolest manifestira opadanjem lišća, što itekako utječe na urod maslina u sljedećem razdoblju. Zato, upozorava Raguž, maslinari bi morali krenuti sa zimskom zaštitom maslina.

- Razvoj bolesti dovodi do opadanja zaraženog lišća, a ukoliko se ne bi tretirala zaražena stabla, maslina bi sve ulagala u regeneraciju lista, borila bi se za život i skroz zanemarila cvat. Zbog toga ne bi bilo ni uroda, ukratko Raguž objašnjava posljedice bolesti.

Dakle, nužna je pravovremena zimska zaštita koja se u konvencionalnom uzgoju obavlja plavim sredstvima na bazi bakra i mineralnim uljima. I oni koji su prskali neposredno poslije berbe, upozorava ovaj agronomski stručnjak, moraju to obavezno ponoviti. Do proljeća bi trebalo barem jednom ili dvaput obaviti zaštitu, što opet ovisi o vremenskim uvjetima. Bitno je spriječiti da lišće u donjem dijelu krošnje, koje je najpodložnije bolesti, ne zarazi gornje mlado lišće.

Za analizu treba sto listova

- Kada bi nam uslijedilo hladnije razdoblje, umanjio bi se učinak zaraze. Zaraženi listovi će otpasti, a bolje je da to bude što prije pod utjecajem zaštite. Dobivamo upite maslinara što se to događa da nakon prskanja biva skroz ogoljen donji dio krošnje. Bez brige, to je reakcija već uznapredovale zaraze na zaštitu, donji dio krošnje ići će u rezidbu i nema opasnosti za stablo, ali bi moglo utjecati na urod. U takvim uvjetima preporučamo u proljetnim mjesecima, pred kretanje vegetacije, malo jaču gnojidbu na bazi dušika, kaže Raguž.

Analiza lista na zarazu paunovim okom, radi prevencije, jednostavan je postupak koji mogu obaviti maslinari samostalno, a ukoliko nemaju mogućnosti mogu u Agroturistu, za samo 20 minuta, saznati kakvo im je stanje u masliniku. Analiza je besplatna, a potrebno je 100 listova s jednog stabla, pobrano s donje trećine krošnje. Listovi se potapaju u petpostotnu otopinu natrijeve lužine, a nakon 20 minuta pregledava im se lice (gornja, tamnija strana) na kojem se prvo pojavljuje zaraza. Broj zaraženih listova od njih ukupno 100 odgovara postotku zaraze.(Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter