Pauletta: Župan nije ni Kerum ni Bandic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon politicko-umjetnickog performansa istarskog župana Ivana Jakovcica održanog na poreckom Trgu slobode, o toj županovoj akciji pitali smo za komentar istaknute pojedince iz svijeta kulture i umjetnosti Istre.

Jakovcic se, podsjecamo, u Porecu politickim govorom s naglaskom na slobodu govora i podjelom sto kratkih hlacica s njegovim potpisom uz povike "roba tutto firmata" referirao na 50. porecki Annale naslovljen "Nitko nije siguran".

- Nisam bila nazocna i ne mogu ništa reci o tome, nemam komentara, kazala je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Njezina kolegica po struci Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, rekla je da je o županovom performansu saznala putem medija i da stoga ne može davati nikakvu ocjenu.

- To je poput igre malog Ivice koji se ne zna ponašati, odnosno feudalca koji u svome feudu izigrava velikog džeka. Danas svatko može izvoditi performans, jer performans prodaje sve i svašta, kao i dio njegove izvedbe koji se tice slobode govora: on ima više slobode govora nego svi mi ostali, on nama prodaje price i dijeli lekcije, mi ostali smo mali od kužine. Iza toga, zasigurno, skriva i neke druge frustracije. Svi tu rade performanse i svi su performeri: Sanader, Jaca, Polancec i drugi, veli performer Pino Ivancic.

Napominjuci da je župan vec ranije držao bukvicu umjetnicima isticuci da se bavio umjetnošcu prije njih, Ivancic zakljucuje: "Svi smo mi pi…. dim za njega, kao i za ostale politicare."

Eugen Borkovsky, likovni umjetnik i voditelj grožnjanske galerije Fonticus  bio je kratak: "Kreativan je, ne znam detalje."

- Na neki nacin mislim da je županova akcija bila nepotrebna: ali u svemu tome puno više me zanima drugo pitanje, a to je pitanje o artikulaciji, vidljivosti i razumijevanju suvremene umjetnosti, njezine pozicije i uloge u društvu jer, kao što vidimo, niti suvremena umjetnost nije baš sigurna, rekla je povjesnicarka umjetnosti Branka Bencic.

- Performans nije bio posebno znacajan, legitimniji je bio njegov cin na Annaleu na isti nacin kao što je to bio i Toljev. Niti jedan niti drugi nisu svete krave. Smatram da nije u redu da se neki ljudi svrstavaju na stranu jednog i pljuju drugog. Naš župan nije kao splitski gradonacelnik Kerum, ili pak kao Bandic, on je jedna kulturna osoba, nacitana, obrazovana i mag za medije. Cinjenica da je bio na naslovnici dnevnih novina govori sama po sebi. Istina, performans koji je priredio nije bio baš umjetnicki, ali odavno je izbrisana granica izmedu umjetnosti i ne-umjetnosti, smatra akademski slikar Robert Pauletta. (V. BEGIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter