Pauletta: Tajna se nalazi između vidljive stvarnosti

Robert Pauletta: Izložba je dokument mog putovanja iza stvarnosti (M. ANGELINI)
Robert Pauletta: Izložba je dokument mog putovanja iza stvarnosti (M. ANGELINI)

Samostalna izložba umjetnika Roberta Paulette, naziva "Lady's Secret" u pulskom muzejskom galerijskom prostoru Sveta srca, zatvorena je jučer, kada je održana i promocija kataloga, a otvorena je u sklopu ovogodišnje Noći muzeja.

"Lady's Secret" izložba je koja je nastala specifično za prostor Svetih srca, a satkana je od niza različitih umjetničkih radova - od objekata preko slika sve do instalacija. S Paulettom smo razgovarali u povodu zatvaranja te velike samostalne izložbe te ga pitali je li prvo odabrao prostor ili došao do ideje za izložbu.

- Možemo reći da se to događalo paralelno. O prostoru smo razgovarali od samog otvorenja muzejskog galerijskog prostora Sveta srca. Imao sam načelnu ideju, a Mauricio Ferlin me preporučio ravnatelju Arheološkog muzeja Istre Darku Komši za dio programa vezan uz suvremenu umjetnost. To je potrajalo nekoliko godina, malo smo prebacivali termine, a na kraju je izložba dobila odličan termin - za Noć muzeja.

Izložba se spremala paralelno s time jer sam od prvog dana razmišljao o tom prostoru pa je ona zapravo i site-specific, jer se prostor sam nameće. Meni je to ujedno bila i prilika da iskoračim u stvari koje do sada nisam imao priliku raditi - orijentirao sam se više prema instalacijama i objektima te u konačnici ambijentalnom prostoru.

Radi se o ambijentalnoj izložbi koja se doživljava cjelovito kroz sve radove. Oni bi mogli stajati pojedinačno, moglo bi ih se grupirati i poredati u nekom drugom prostoru, ali u Svetim srcima funkcioniraju kao ambijentalni postav.

Kod umjetnosti ne postoji samo jedno tumačenje, a moje autorsko je sljedeće: "Lady's Secret" je blaga i daleka konotacija s činjenicom da je to bio sakralni prostor, a sakralno uvijek tumačimo kao tajno. Lady može biti i asocijacija na Gospu, ali ne nužno.

Tajna je uvijek ženskog roda, a ženski aspekt je uvijek tajni, skroviti, unutarnji. Ono što je tajna po sebi ili ono što je sakralno, ono je što se nalazi između vidljive stvarnosti i zbilje. Vidljiva stvarnost je ono što mi doživljavamo i vidimo na zaslonu, a zbilja je stvarna istina koja je iza zaslona.

Područje tajnog je ono što je između pa je prodor kroz stvarnost prema zbilji zapravo prodor kroz tajnu - otkrivanje misterije nas vodi u zbilju. Kada bismo uspjeli prodrijeti do zbilje onda bismo ostali bez riječi i bez simbola - taj se svijet ne može izraziti jer je nadljudski. Izložba je dokument mog putovanja iza stvarnosti. (B. VINCEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter